Geçtiğimiz hafta eczacılarla ilgili bir yazı yazdım. Eczanelerin kullanması gereken yazılımlar adam gibi alınmadığı için ilaç alımlarının suyu çıktı ve halkımız adam gibi ilaç alamıyor, bunun parasını devlete yazdırmak yerine kendi cebinden veriyor…
Bugün Milliyet gazetesi manşetinde inanılmaz bir yazı vardı: Türkiye’ye giren Suriyelilerin kimlikleri ve biyometrik bilgilerinin kayıt altına alınması için Emniyet’in satın aldığı 7 milyon liralık bilgisayar programının işe yaramadığı ortaya çıkmış…
Yurda giriş yapan yabancıların aranma bilgisi ile giriş yasaklarını kontrol eden bir mekanizmaya sahip olmayan bilgi sistemi nedeniyle ‘sorunlu’ 5 bin Suriyelinin Türkiye’ye girdiği anlaşılmış…
Yani şu anda yetkin olmayan bir yazılımcı ve ne aldığının farkında olmayan bir devlet yetkilisi yüzünden ülkede 5 bin adet tehlikeli, ülkede olmaması gereken bir Suriyeli ordusu dolaşıyor.
Olayın hikayesi şöyle başlıyor: Suriye’deki iç çatışmalarla birlikte Türkiye’ye giriş yapan binlerce Suriyelinin kayıt altına alınması amacıyla Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönelim Başkanlığı’nın (AFAD) koordinesinde özel bir çalışma başlatılıyor. Ankara’da EGM merkezinde kurulması öngörülen bilgisayar yazılımı için Mayıs 2013’te özel bir firmanın kazandığı ihale karşılığı yaklaşık 2.7 milyon dolarlık anlaşma yapılıyor. Firmaya Ekim 2013’te Başbakanlık’tan gelen ödenek ile yaklaşık 6.5 milyon liralık fatura bedeli karşılığında ödeniyor. İhale sonrasında ortaya çıkan yeni ihtiyaçların giderilmesi amacıyla yapılan ikinci ihale içinse, 165 bin dolar karşılığı olarak 390 bin lira ödeme yapılıyor.
Sistemin kurulması sonrasında; Türkiye’ye sığman ve kamplarda yaşayanlardan yaklaşık 600 bin kişiye ait tüm kayıtlar veri tabanına yüklenmeye başlanıyor. Bu süreçte; emniyet teşkilatında başlatılan yeniden yapılanma çalışmaları kapsamında Suriyeli sığınmacıların verilerinin tutulduğu 6.8 milyon liralık sistemin kurulum aşamaları müfettişlerce mercek altına alınıyor. Yapılan incelemelerde; kumlumu ve işletimi sağlanan bilgi sisteminin yurda giriş yapan yabancıların aranma bilgisi ile giriş yasaklarının olmadığını kontrol eden bir mekanizmaya sahip olmadığı belirleniyor.
Tespitin ardından, sistemde kayıtlı yaklaşık 600 bin Suriyelinin kayıtları gerekli incelemelerin yapılması için emniyetin kullandığı Pol-Net ve Adalet Bakanlığı’nca kullanılan UYAP bilgi sistemindeki verilerle karşılaştırılıyor. Kayıtlardaki Suriyelilerin aranan kişiler olup olmadığı ve yurda giriş yasaklarının bulunup bulunmadığının belirlenmesi amacıyla yapılan “sağlama” analizlerini sonucunda, çeşitli gerekçelerle ve ilgili makamlarca yurda giriş yasağının yanı sıra adli ve idari değişik nedenlerden haklarında arama kaydı bulunan yaklaşık 5 bin Suriyelinin ülkeye giriş yaptığı ortaya çıkıyor.
Bu devlet neden uygulama satın almayı beceremiyor? 7 milyon dolarlık bir yazılımın ne kadar büyük bir şey olduğunu ve ülkedeki tüm baba yazılımcıların iştahını kabarttığının farkında mısınız? Bu ülkeye girmemesi gerekirken giren 5 bin kişi burada bir eylem yapsa ve insanların başına kötü bir şeyler gelse neler olur farkında mısınız? Ne yapalım biz görmemişiz deyip kurtulabileceğiniz bir şey mi bu? Devletin bilişim işlerini yönetmek gerçekten çok ciddi bir iş…