Yeni model iletişim işlerinden biri de avukat ve doktorların kendi isimleriyle basını bilgilendiren küçük notlar göndermeleri… Aslında normal şartlarda kendi reklamlarını yapamıyorlar. Bildiğim kadarıyla kanunen yasak. Ama bilgilendirme notlarıyla kendi tanıtımlarını da gerçekleştirmiş oluyorlar. Bazı bilgilendirmeler gerçekten konuşmuş olmak için yapılıyor. Ara doğru bilgilendirmeler gelince bunu sizinle paylaşacağım…
Ankara siyasi gelişmelere odaklanmışken TBMM, tarihi bir toplantıya ev sahipliği yapıyor. Perşembe günü başlayan Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk patent kanunu görüşülüyor. Komisyondaki bütün siyasi partilerin ittifak ettiği tarihi tasarının önümüzdeki günlerde kabul edilmesi bekleniyor.
Sınai Mülkiyet Kanunu (SMK) adıyla hazırlanan 190 maddelik yeni düzenlemenin bir parçası da patent kanunu. Tasarı, patentler yönünden 1879 yılında kabul edilen ve dünyanın altıncı patent kanunu olan İhtira Beratı (Patent Kanunu)’ndan 137 yıl sonra yapılan en büyük düzenleme niteliğinde.
20-30 YILLIK DÖNEM DERİNDEN ETKİLENECEK
Tasarının hazırlık çalışmalarında yer alan Avukat Dr. Cahit Suluk, ekonominin çok önemli ayaklarından birisini teşkil eden yeni düzenlemenin, önümüzdeki 20-30 yıllık dönemde ülkemizin ticaret hayatını derinden etkileyeceğini söyledi.
Fikri mülkiyet alanındaki uluslararası davalardan ve bu alandaki akademik çalışmalarıyla tanınan Avukat Dr. Cahit Suluk, yaptığı açıklamada markalar, patentler, faydalı modeller, tasarımlar, coğrafi işaretler ve geleneksel ürün adlarıyla ilgili tarihi düzenlemenin getireceği sıra dışı değişiklikler hakkında şu bilgileri verdi:
‘SES’ VE ‘HAREKET’ MARKA OLACAK
Yeni düzenlemede markanın tanımında değişikliğe gidildi. Buna göre önceki düzenlemede marka tescilinde aranan çizimle görüntülenebilme şartı yerine, markanın koruma konusunun açık ve kesin olarak anlaşılmasını sağlayacak şekilde sicilde gösterilebilir olması şartıyla her tür işaretin marka olabileceği hükme bağlandı. Böylece hukukumuza kaynaklık teşkil eden Avrupa Birliği (AB) marka hukukundaki esnek yaklaşımbenimsenerek ‘ses’ ve ‘hareket’ markaları gibi geleneksel olmayan işaretlerin de marka olabileceği benimsendi.
AYNI MARKAYI BİRDEN FAZLA KİŞİ ALABİLECEK!
Ülkemizde gerek TPE (Türk Patent Enstitüsü) gerekse mahkemeler markada teklik ilkesinikamu düzeninden kabul ediyor. Bu sert yaklaşım bazen uygulamada kilitlenmelere yol açıyor. Yeni düzenlemeye göre, bir markanın aynısı ya da ayırt edilemeyecek kadar benzeri birden çok kişi adına tescil edilebilecektir. Böylece aynı marka, birden çok kişinin adına tescil edilmek suretiyle marka sahiplerinin iradesiyle piyasada birlikte var olabilecek.