5G üretmek füze üretmekten maalesef daha zor

aselsanBugün gazetesinde Ömer Ozan imzalı bir haber… Sessiz sedasız basın tarihinde yerini almasın diye destek vermek istiyorum…

Habere göre ASELSAN, iletişim teknolojileri kapsamında 4G için millileştirme çalışmalarını sürdürüyormuş. Yetkililer, 4G‘ye geçilmek istendiğinde 25 milyar dolarlık bir kaynağın ağlara, ağ anahtarlarına ve patentlere ayrılmasına ihtiyaç olduğunu vurgulamış.

5G ile ilgili olarak hazırlanan değerlendirme raporunda, “5G, dünyanın Çizerinde yoğunlaştığı çok geniş bant teknolojisi. Henüz gündemde değil ama orada çok büyük miktarda kaynak transfer etmek gerekiyor” ifadeleri yer almış.

Şimdi haberin derinliklerine inelim. Türkiye’de ASELSAN gibi yüksek teknoloji üreticisi bir kurumun 4G ve 5G konusundaki farkındalığına şapka çıkarmak lazım. NE var ki bu işler farkındalık ve yapma isteği kadar basit değil. Bunu kurumun hevesini kırmak için değil, daha sonra neden koskoca ASELSAN 5G üretemedi söylemlerinin başlamaması için dile getiriyorum.

Şu anda dünya üstünde 4G’nin standart üretimi bitmiş durumda ki bitmiş ürünler dünyanın her tarafını sarmış. 5G konusunda ise ciddi konsorsiyumlar, çalışma grupları ve geliştirici toplulukları var. Bu toplulukların içinde olmadan kendi kendine bir şey geliştirmek imkansız değil ama son derece zor.

Ne yazık ki bu ülke son saniyede ülkeye getirdiği 3G için geri dönmez geliştirici yatırımları yaptı. Hiçbir sonuç alınmayan 500’er kişilik geliştirici platformları kuruldu. Hiçbir sonuç alınmadığını nereden mi biliyoruz? Çok basit: Ortada doğru dürüst bir tane bile patent yok. Patenti olmayan geliştirme neye yarar ki?..

Her zaman olduğu gibi neyin kötü gittiğini söyleyip geri kaçmayalım ve önerilerimizi devlet ve yetkililerle paylaşalım:

  1. Bu ülkede yetişmiş mühendis sayısı her tür geliştirme için gayet yeterli. Ancak bunların doğru yönlendirilmesi için 5-6-7G her neyse şimdiden adımların atılması devlet politikası haline getirilmeli. Bu konudan kaçış yok. Bu konuda yurt dışına giden patent ve cihaz ücretleri ise her şeyi açıklıyor
  2. Bu ülkenin operatörleri 500’er mühendis beslemeye değil yurt dışındaki geliştirici kosorsiyumlara girmeye yönlendirilmeli. Eğer bir konuda zarlayacaksak oradan bir patentle dönmeye zorlamalıyız şirketleri
  3. Uluslararası arenada bir tane olsun para eden bir patent getiren şirkete vergi avantajı gibi net faydalar sağlanmalı
  4. Baz istasyonundan yazılıma, cep telefonundan anahtarlama sistemlerine kadar üretim yapıp yurt dışına gitmesi muhtemel kaynağı ülke içinde bırakırsa bıraktığı kaynak ihraç malı sayılmalı ve ona göre teşvik almalı

Bunlar benim en alt seviyede görüp önerdiğim şeyler. Daha üst basamakta bulunanların daha net önerileri olacaktır.

ASELSAN’ın isteği ve bunu beyan etmesi çok güzel. Ama yeterli değil. Devletin buna kolaylaştırıcı bakış açısıyla el atması gerekiyor.