Stanford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, Silikon Vadisi’ndeki gençlerin Çin’deki gençlere göre internette daha çok vakit geçirdiklerini belirtti. Çin’deki öğrencilerinse iPad’inin olma olasılığı Amerika’dakilerin yaklaşık 3 katı oranında.
Stanford’da çok küçük bir grup üzerinde yapılan bu araştırma kült bir araştırma özelliği taşımıyor olsa da oldukça enteresan sonuçlar ortaya koyduğu açık. Araştırmanın Pekin’in yanı sıra Palo Alto’da da yürütülen bacağına göreyse ergen gençler 12 yaşından itibaren cep telefonu sahibi oluyorlar. Teknoloji ve internetin yarattığı, ‘hayatımın adeta bir parçası haline geldi’ durumu gençlerde oldukça hakim durumda.
A.B.D.’deki Maryland Üniversitesi’nde yapılan bir başka araştırmaya göreyse üniversite öğrencileri internet araçlarından mahrum kaldıklarında stresli ve ‘geri çekilme’ (withdrawal syptoms) belirtileri gösterdikleri ortaya kondu. Çinli ergen bir gencin iPad 2 satın almak için böbreğini satması bu konuda ne boyutlara gelinebildiğinin en acı örneklerinden.
Stanford’taki araştırmanın Pao Alto’da 44 denek, Pekin’de 27 denek öğrenci kullanılarak yapılmış olması araştırmanın çok güvenilebilir olmadığını gösteriyor. Bir de Çinli öğrencilerin internete girmek için verdiği çabanın onda birini Stanford çocukları göstermek zorunda kalsın. Sonra bu araştırmayı tekrar konuşalım… (Çince klavye gören var mı aramızda)