ABD senatosunun düşman partileri yapay zekadan para isteme konusunda uzlaştı

ABD Senatosu’nda gazeteciliğin üzerindeki yapay zekânın etkileri hakkında bir duruşmada, yasama üyeleri, OpenAI ve diğer teknoloji şirketlerinin, algoritmalarını eğitmek için kullanılan haber makaleleri ve diğer veriler için lisans ödemesi yapmaları gerektiği konusundaki medya endüstrisi çağrılarını destekledi.

Yapay zeka şirketleri, ürettikleri yapay zeka sistemlerini güçlendiren eğitim verileri için ödeme yapmak zorunda mı? Bu soru, Silikon Vadisi’nde ve Meta, Google ve OpenAI gibi teknoloji devlerine karşı açılan dava dalgasında yoğun bir şekilde tartışılıyor. an bir konu. Ancak Washington, DC’de, teknoloji devlerinin ödeme yapması gerektiği konusunda giderek artan bir fikir birliği oluşuyor.

Bugün, yapay zekânın gazetecilik üzerindeki etkileri hakkında bir Senato oturumunda, her iki partinin yasama üyeleri, OpenAI ve diğerlerinin yapay zeka projelerinde çalışmalarını kullandıkları için medya kuruluşlarına ödeme yapmaları gerektiği konusunda hemfikir oldu. Demokrat Parti’den, duruşmayı düzenleyen Gizlilik, Teknoloji ve Hukuk Alt Komitesi Başkanı Richard Blumenthal, “Bu sadece ahlaken doğru değil, aynı zamanda yasal olarak da gereklidir” dedi.

AI mevzuatı üzerinde Blumenthal ile birlikte çalışan Cumhuriyetçi Josh Hawley de aynı fikirde. “Dünyanın en büyük şirketleri verilerinizi yutmak istiyor diye, onlara bunu yaptıracağız diye bir şey yok.” Senato duruşmaları çekişmeli olabilir, ancak o günün havası genellikle dostaneydi. Yasama üyeleri ve medya endüstrisi içeriden gelenler sık sık birbirlerinin açıklamalarını alkışladı. “Kongre, içeriğimizin veya diğer yayıncı içeriğinin, yapay zeka modellerinin eğitimi ve çıktısı için adil kullanım olmadığını açıklayabilirse, serbest piyasa gerisini halledecek. Bana oldukça makul geliyor,” diye yanıtladı Hawley.

Gazetecilik alanında akademisyen profesör Jeff Jarvis, duruşmanın tek uyumsuz sesiydi. Ödeme yapılmadan elde edilen veriler üzerinde eğitim yapmanın, gerçekten adil kullanım olduğunu savundu ve zorunlu lisanslamaya karşı çıktı. Bunun bilgi ekosistemine zarar vereceğini, koruyacağını savundu. “Yayıncıların gazetecilik yoluyla kazanılan siyasi sermayeyi kullanarak korumacı yasa tasarıları için lobi yapmalarını görmekten rahatsız olduğumu söylemeliyim,” dedi, diğer konuşmacılara gönderme yaparak.

Komite odasının dışında, zorunlu lisanslamanın gerekli olduğu konusunda daha az fikir birliği var. OpenAI ve diğer yapay zeka şirketleri, tüm eğitim verilerini lisanslamanın uygulanabilir olmadığını savunmuş ve bazı bağımsız yapay zeka uzmanları da aynı fikirde.

“Cornell Üniversitesi Teknoloji Politikası Enstitüsü Direktörü Sarah Kreps, “Bu nasıl bir şey olurdu?” diye soruyor. “Lisans veri gerektirmek, büyük firmalara, bu lisansları ödemek için kaynaklara sahip olan OpenAI ve Microsoft gibi firmalara lehine olacak ve pazarda çeşitliliği sağlayabilecek ve büyük firmaların hegemonik egemenliğine ve olası tekelci davranışlarına karşı koruma sağlayabilecek startup AI firmaları için büyük maliyetler yaratacaktır.”

Yapay zeka eğitim verileri için bir tür lisanslamayı destekleyen çevreler içinde bile, bunun yasal olarak zorunlu olup olmaması konusunda bazı anlaşmazlıklar var. “Güncel ve yüksek kaliteli bir bilgi kaynağı olarak, haber medyası yapay zeka şirketleri için değerli bir veri kaynağıdır. Bence lisanslamaları için ödeme yapmaları ve bunun yapmalarının kendi çıkarlarına olacağını düşünüyorum,” diyor Northwestern gazetecilik profesörü Nick Diakopoulos. “Ancak zorunlu bir lisanslama rejiminin sürdürülebilir olduğunu düşünmüyorum.”