Acarer sektörü Afrika’ya davet etti

tayfun acarerTÜSİAD himayesinde düzenlenen “Yenilikçi Türkiye için Bilişim” Konferansı, önemli isimleri ağırladı. Toplantıda yaptığı konuşmada bilişim sektöründe Türkiye’nin gelişiminin dikkat çekici olduğunu vurgulayan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Tayfun Acarer, sektörün hem mühendis hem ara eleman sıkıntısı çektiğini vurgulayarak, “2023 yılında 160 milyar dolarlık sektör büyüklüğüne ulaşmak istiyorsak yurtdışına açılmamız şart. Afrika’ya, Afganistan’a, Pakistan’a ne zaman gitsem, Türk yatırımcılar neden buraya gelmiyor sorularıyla muhatap kalıyorum. Ben de ‘bizim sektör aristokrat oldu; zora gelemiyor’ diyorum. Bu bölgelere gidin, oradaki halklar bizi çok seviyor” uyarısında bulundu. Acarer, “Üniversitelerde bize derslerde gösterilen ve 30 yıl boyunca hiç işime yaramayan konular halen işleniyor, öğrenciler zehir gibi, hocalar onların ihtiyacına tam olarak cevap veremiyor” dedi.

Türkiye’de mobil geniş bant internetin değişimine dikkat çeken ve kendilerinin de bu değişimi takip etmekte zorlandığım kaydeden Acarer, “Bakanımız bizden son rakamları istediğinde ‘patladı gitti, biz de bilmiyoruz’ diyoruz. Artık 3 aylık veriler de yetmeyecek, aylık açıklayacağız. 34 milyonluk geniş bant kullanıcısı var ve 25 milyonu mobil” diye konuştu.

Acarer’in söylediklerinden TKNLJ stilinde birkaç soru çıkaralım, sektöre düşünecek birşeyler verelim:

  • Sektörümüzün büyümesi için dıayrı açılması elbette şart. Ama her şeyini dıyarıda üreten bir ülke olarak dışarı neyimizle açılacağız sorusunun altını doldurmamız lazım.
  • Ülkemizde meslek liseleri çalışmadığı için ara eleman sıkıntımızı üniversitelerden çıkarmaya çalışıyoruz. Ama üniversite bitirmiş olanlar verilen maaşla ara eleman çalıştırabilir misiniz?
  • Afrika enteresan bir seçim. Turkcell’in Rus ortakları da Afrika’ya gidilmesini söyleyip duruyor. Kısa bir zaman dilimi içinde bu konuda bir gelişme duyabiliriz gibi geliyor bana…
  • BTK’nın raporlarını aylık olarak verme isteği şahane. İnşallah bunları yaparlar. Ama üç ayda bir açıklama yapan borsaya açık şirketler varken bunu nasıl yapacaklar? Bunu bize söylemeleri lazım.