Apple bulutlarda ne arıyor?

Apple cloud computing denen, bulut bilişim işine gökten zembille indi. Bu konuda fikri olan ve olmayan birçok yabancı yerli yazı okuduktan sonra şimdi biraz da biz yorumlayalım.

Apple’ın sesi dokunmatik olarak açıp kapayabilen kağıt inceliğindeki ilk MP3 çalarını gördüğümde artık farlı bir alana doğru gittiğine inanmıştım. Yıllar boyu yapılmış, o tarihe kadar yüzlerce değişik farklı modeli çıkmış bir aletti bu. Sonra yüzlerce benzer modeli çıkmış bir telefon ürettiler. Sonra Microsoft’un 2001 yılında yapılırsa şahane olur dediği ve o ana kadar onlarca üretilmiş tablet bilgisayarı hayata geçirdiler.

Yaptıkları her ürün devrimci nitelikler taşımıyordu. Cihazları ürettikten sonra her biri için onlarca tıpkı kopya çıkarıldı. Daha iyi ekranla, daha iyi kamerayla, daha iyi işletim sistemiyle çıkan cihazların hiçbiri tutmadı. Hepsine iPhonekiller, iPadkiller gibi şekilli isimler verildi ama olmadı. Bunun nedeni Steve Jobs’ın bir pazarlama değil, sevgi ürünü çıkarmış olmasıydı.

Apple he ayrıntılardan yakaladı kullanıcıları: Nokia’nın bir zamanlar başlattığı yazılım satışını canlandırdı, burada kimsenin yapamadığı bir yazılım geliştirme kiti hazırladı. Cihazın tüm özelliklerini yazılımcılara açtı. Hayata geçirilen programlar 1 dolar civarında satışa sunuldu. Apple yüzde 20’sine el koydu. Ama yazılımcıların önüne 200 milyonu aşkın kredi kartı koyarak müthiş bir potansiyel sundu. Bu potansiyel, Angry Birds gibi büyük başarı öyküleri yarattı.

Bugün herkesin bildiği, kurumsal olarak herkesin yıllardır üstünde çalıştığı bulut olayına giriyor Apple… Öyle uygulama paylaşımı, server bakımı, işlemci kiralanması gibi konulara girmiyorlar. Bulut Bilişim onlar için çok basit. “Al sana 5 gigabayt yer” diyor Steve Jobs, “tepe tepe kullan. Üstelik benim uygulamalarımla ilgili data koyacaksan buraya, sorun değil, ben onu 5 gigabayttan saymıyorum. Eğer yıllık bazda daha fazla yer almak istersen 25 dolar versen yeter. Ki bu ücret de benim size sunmakta olduğum MobileMe hizmetine verdiğiniz ücretin yanında devede kulak kalır.”

Peki hayatımızda ne değiştirecek bu iCloud? Öncelikle cihazımızın ne kadar çok işi yaradığını bir kez daha göreceğiz. İkincisi bulut bilişim kavramını gerçekten kullanır hale geleceğiz. Üçüncüsü, artık tüm güzelliklerimizi, resimlerimizi, şarkılarımızı, videolarımızı sadece bu alanda saklayacağız. Senkronize ederek bilgisayar ve sabit disklere bir şey atmayacağız yani. Bu cihazı hayatımızın güzel yönleriyle özdeşleştireceğiz. Dördüncü olarak da ki bu en güzeli, tablet, telefon ve bilgisayar… Bunların hepsinin tek bir yerden data alıp vermesini sağlayacak, bunların birkaçıyla aynı anda gezebileceğiz.

Apple her ne yaparsa iyisini ve tutanını yapıyor. Bunun sebebi bence şu: Siz iyi bir alet alırsanız, onun içine aldığınız her şeye özeniyorsunuz. Normalde PC veya laptopunuza taktığnız aksesuarların hiçbirini Apple’ınıza takmıyorsunuz. Onu daha çok sevdiğiniz zaman daha çok özeniyorsunuz. Bu tamamen şahsi kanaatim. Bu yüzden de Apple üstünde yapılan herşey çok iyi tutuyor. Kesinlikle dataya dayanmayan, hislerimize dayalı bir şey bu söylediğim…