Barselona GSMA kongresinde gazetecilerle buluşan Avea CEOsu Erkan Akdemir, önümüzdeki günlerde devreye girecek olan LTE gibi mobil geniş bant imkanlarının daha iyi kullanılması için mevcut frekans tahsisinin gözden geçirilmesini, yeni bant genişliklerinin verilmesini, bu konuda da özellikle Avea’ya pozitif ayrımcılık yapılmasını istedi.
Önümüzdeki dönemde sektörde en önemli gündem maddesinin, frekansların adil olarak yeniden paylaştırılması ve LTE gibi teknolojilerde frekansların dağılımı meselesi olacağını söyleyen Akdemir, “LTE’de frekansların da ticari anlamda anlamlı olması gerekiyor. Mobil operatörlerin başarısını etkilediği kadar piyasanın adil gelişmesi ve büyümesi anlamında da frekans en önemli etken. 2G’deki frekans dağılımının da gözden geçirilmesi, 3G’de fırsat varsa farklı frekansların kullanıma açılması, 4G frekans planlamasının şu anda anons edilmesi bizim gibi uzun dönemli yatırım yapan operatörler için çok önemli. GSM’in 900’deki kullanma bandı genişledi. Yeni tanımlanan bant içerisinde bir imkan var. O imkanın nasıl kullanılacağı merak konusu. BTK’nın bu konuda ve 3G konusunda çalışma yaptığını biliyoruz. Ancak analog frekansların nasıl kullanılacağı ve kime tahsis edileceği konusu da bizim için çok önemli. 2014-2015 gibi tamamen sayısal yayıncılığa geçme durumunda, bizim için çok değerli bir
frekans alanının, 700-800 bandının, boşaltılması anlamına geliyor. Avrupa’da, ABD’de bu bant şu anda eğer boşsa, 4G için rezerve ediliyor. Önümüzdeki dönemde belki operatörler benim gibi cesurca seslendiremeyebilir ama en çok konuşulacak konulardan bir tanesi, operatörlerin gündem maddesi ve regülatörleri en çok uğraştıracak konulardan bir tanesi de frekanslar olacak. Çünkü bizim ekmeğimiz bu. Nasıl bir çiftçinin elindeki en önemli değeri topraksa, toprağı olmayan çiftçi bir şey ifade etmiyorsa, bizim için de frekanstır önemli olan. Frekans ne kadar düşük olursa, bizim için çok daha değerlidir” dedi. Düzenlemeler konusunda ise, Akdemir, tüm operatörleri aynı regülasyon havuzuna sokmanın yanlış olduğunu, düzenleme olmaması gereken bazı alanlarda özellikle Avea’nın daha serbest olması gerektiğini söyledi.
Tarihe not düşme anlamında Kasım 2008’de yapılan 3G frekans dağılım ihalesini tekrar hatırlamak gerekiyor. Bilindiği gibi geniş, orta genişlikte ve daha az geniş frekans bantları; o tarihte A, B ve C tipi olarak ihaleye açıldı. A tipi lisans almaya hak kazanan şirket 45 Mhz üzerinden haberleşmesini sağlayacak. B tipi lisansta frekans hızı 35 Mhz, C tipi lisansta ise 30 Mhz olarak belirlenmişti. Frekansın yüksek olması getireceği avantaj, haberleşme sırasında daha az veri kaybı ve daha iyi iletişim anlamına geliyordu. Ayrıca kapalı mekanlarda veri aktarımında hız kaybı azalıyor ve kesinti oranı azalıyordu. Bunun yanında frekansın yüksek olması uzaklığa bağlı hız düşüşünü de azaltıyordı. Kısacası frekans ne kadar yüksek olursa veri aktarım hızı o kadar iyi, kesintisi o kadar az oluyordu. Devlet bu ihaleden o tarihte 1 milyar 970 milyon TL gelir elde etti. Turkcell A tipi lisansı 358 milyon Euro vererek aldı. B tipi lisans 250 milyon, C tipi ise 214 milyon Euro açılış bedelleri bulunuyordu. Vodafone ve Avea daha geniş bant genişliğine sahip olmak için bu iki lisansta herhangi bir artırıma gitmedi. Artırma tıkanınca kura çekimine başvuruldu. Avea kura sonucunda C tipi lisansa sahip oldu.