Bakanlığın karıştığı işler

karisUlaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, mobil telefonlarda tarife sayısının her geçen gün arttığını, bu nedenle vatandaşların en uygun tarifeyi seçmekte zorlandığını belirterek, “Cep telefonlarında tarife karışıklığına son vermek için işletmecilerin internet sayfalarından tarifeler arası karşılaştırma yapan uygulama sunmalarını istedik. Vatandaşlarımız 19 Mart itibariyle artık tüm işletmecilerin internet sitelerinde tarifeler arası karşılaştırma yapabilecek” dedi.

Bir taraftan baktığımızda çok güzel bir şey, halkımız firmaların hangisinin daha ucuza hangisinin daha pahalıya sattığını bilecek. Ama diğer taraftan aklıma şöyle bir fikir geliyor: Bakanılığına bağlı kuruluşların hangisinin kaça sattığını ifşa etmek bakanın görevi midir? Mesela sanayi ve ticaret bakanı, hangi otomobilin hangi firmanın daha ucuza ya da pahalıya satıldığını göstermek için otomotiv firmaları arasında kendi tarafından regüle edilen bir internet sitesi açar mı? Açmak ister mi? Veya hiç aklına gelmiş midir?

“İyi de ne güzel yapmışlar işte fena mı olmuş, sırf eleştirmek için adamların üstüne bu kadar gidilmez ki” cümlesini açmaya başlayalım: GSM şirketlerinin verdiği hizmetlerin sayısal karşılığını bulmak çok zor. Bunların mantıklı bir ederi yok. yani 10 dakikası 5 kuruş ötekisininki 4 kuruş o zaman öteki diye bir kavram yok. Öyle olsa bütün GSM şirketleri salt fiyat rekabetine girer ve biz de bu ülkede kesilmeden iki dakika üstüste telefonla konuşamazdık.

Bir GSM şirketini ötekine karşı neden seçersiniz? Öncelikle çekme kalitesi… Data hızı ve kalitesi… Ülkeye getirdiği ve diğerlerinde olmayan telefonlar… Sonra ses kalitesi… Sonra hizmet kalitesi… Sonra size özel paketinin olup olmadığı… Şirketin imajı… Size hitabedip etmediği… Hatta sosyal sorumluluk projeleri…

Bütün bu maddi ve manevi değerler varken herkesi dakika ücretiyle kıyaslamak doğru mudur? Akla mantığa sığar mı? Herşeyden nce bakan beyin kendisi söylemiyor mu bu maddi ve manevi değerleri yaratın konuşma ücretlerinden fiyat rekabetinden önce diye?

Bir de işin çok daha başka bir tarafı var: Rekabetin sağlanabilmesi adına bu ülkenin regülatörleri bazı firmaların belli fiyatların altına inmesini yasaklamıyorlar mı?

19 Mart 2013 sabahı saat 11:00’de bu sistem devreye girecek. Devreye girdiğinde sizlerle detayları önceleyip yorumları paylaşmak isterim…