Mart başından bu yana yazdığımız haberler gazetelerin ilgisini sonunda çekti. Herkes BTK’nın tasarısının bir filtreleme mi yoksa sansür mü olduğunu, bir buçuk aylık bir gecikmeyle de olsa tartışmaya başladı. HaberTürk gazetesinde şu ifadelere yer verildi: Ağustos ayında hayata geçmesi beklenen ‘internete devlet filtresine karşı ‘sansür’ mü gereklilik mi tartışması başladı. Uzmanlar çocukların korunmasının şart olduğunu söylüyor ancak hangi sitelere filtre geleceği ve bunu kimin yapacağı merak ediliyor.
Sevgili HaberTürk biz bunu hep sorduk ama henüz bir cevap alamadık. Keşke yeniden Amerika’yı keşfetmemiş olsaldınız da kaldığımız yere üstüne bir bina daha inşa ederek ilerlemeyi seçseydiniz…
Neyse onlar “uzmanlardan” (Niye tırnak içine yazdığımızı birazdan yorumları okuyunca anlayacaksınız) görüş alarak içine yorum katmamayı seçmişler. Biz eksik kalan yorumlarla yazıyı zenginleştirelim.
HaberTürk’ün ilk uzmanı Pedagog Dr. İnci Vural… “16 yaşından küçük çocuklar internette güvenli olmayan ve kontrolsüz bilgilere ulaşıyorlar. Çocukların internette sosyal paylaşım sitelerini uzun süreli kullanımları birçok ailenin de işine geliyor. Bu faaliyeti bir nevi çocuk bakıcısı ya da zaman geçirme unsuru gibi görüyorlar. Oysa çocukların sosyal paylaşım sitelerini kullanımının uzaması başta asosyallik olmak üzere çok sayıda olumsuz etkiye sebebiyet veriyor.” demiş. Sayın pedagogumuz asosyalliğin tanımını verememiş. Sosyal medya sitelerinde çok durmak sizi sosyal dünyadan koparıyor olabilir mi? Küçükken sosyal medya sitelerine çok giren büyüyünce sosyal ortamlara durmak istemez gibi bir çıkarım yapılabilir mi? Bu küçükken sihirli iksir kazanına düşen Oburiks’in hikayesi midir?
Bilişim Suçlan Avukatı Ali Osman Özdilek “Ülkemizde aileler ve çocuklar internet güvenliği konusunda kuvvetli bir bilince sahip olmadıkları için TİB 13 yaşından küçük çocukların MSN kullanmasının ve 9-16 yaş arası çocukların Facebook kullanımlarınm önüne geçebilir. TİB bu yönde bir oluşum kurup ailelerin gönüllü katılımını da sağlamalı” demiş. Müthiş bir yaklaşım. Mesela araba kullanmayı bilmeyenlerin de arabaya binmesi yasaklanmalı. Televizyon tamir etmeyi bilmeyenlerin televizyon seyretmesine kısıtlama getirilmeli. Faiz oranlarını hesalamayı bilmeyenlere bundan böyle para verilmemeli.
Bilişim Suçları Mücadele Derneği Genel Başkanı Yavuz Koçoğlu, “Sosyal paylaşım sitelerinde çocuklarının taciz edildiğine dair 1 ay içerisinde birçok aileden şikâyet almış birisi olarak söylüyorum, çocuklarımız interneti bilinçli kullanmayı öğrenene kadar onları bu tarz sitelerden uzak tutmalıyız.” demiş. Hep kötü olma ihtimali olan şeylerden uzak tutmak… Steril ortamlar yaratmaya çalışmak… Tozun toprağın içinde oynayan çocukların büyüyünce daha az hastalandığını biliyor muydunuz?