Barselona GSMA kongresi en ilginç günlerinden birine sahne oldu ve neredeyse sabahtan akşama kadar birçok farklı kesimden baz istasyonu haberleri geldi.
Baz istasyonu konusundaki açıklamaların en etkilisi tabii ki konunun en üst düzey muhattabı BTK başkanı Tayfun Acarer’den geldi. Acarer ağzındaki baklayı ilk kez çıkardı ve baz istasyonu konusunda yaşanan kavgaların nedeninin sağlık endişesi değil birilerinin rant kavgası olduğunu ilk kez bu netlikte ifade etti. Acarer bu rantın içinde kimler olduğunu da olanca açıklığıyla dile getirirken bazı kurumları vedaha önce tknlj.com haberleri içinde de yer verdiğimiz üniversite hocalarını işaret etti.
Türkiye’de konunun ”çok abartıldığını” söyleyen Acarer ”Motorsuz araba olmayacağı gibi baz istasyonsuz da mobil sistemi olmaz’. Baz istasyonlarına duyulan tepkiyi anlayamıyorum. Cihazların marka ve modelleri dünyadakilerle aynı. Millet ya anlamıyor ya da anlamak istemiyor”dedi.
Bazı yerel yönetimlerin baz alanlarını kendi bölgelerinden çıkarmak istediği yönündeki haberlere de değinen Acarer, iletişimin anayasa ile tanımlanmış bir özgürlük olduğunu anımsattı. Acarer, vatandaşların haberleşme özgürlükleri ellerindne alındığı gerekçesiyle tazminat davası açmaları durumunda yerel yönetimlerin bunun altından nasıl kalkacağını merat ettiğini söyledi.
Barselona’da bu açıklamalar sürerken Türkiye’de Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun, çevre ve halk sağlığını, tüketicilerin bilgilenme hakkını firmaların ticari sırlarına ve çıkarlarına feda ettiğini savunarak, kurumla ilgili Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdi.
Çakar, karar üzerine geçen ay Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna başvuruda bulunarak, dava konusu yönetmeliğe dayanarak verilen güvenlik sertifikalarının iptalini istediklerini, ayrıca dava tarihinden itibaren başvuru sahiplerine verilen güvenlik sertifikalarının örneğini istediklerini anlattı. Çakar, ancak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun durdurma kararını ”haberleşme hürriyetinin ihlal edileceği, akla hayale gelmeyecek zararların oluşacağı, can ve mal güvenliğinin tehlikeye düşeceği” gerekçesiyle uygulamayacağını belirttiğini aktardı.
Baz istasyonları konusunda en global açıklama da Dünya GSM Birliği (GSMA) Araştırma ve Sürdürülebilirlik Direktörü Jack Rowley’den geldi. Rowley baz istasyonlarının yaydığı elektromanyetik dalgaların standartlarının, Türkiye’de diğer ülkelere göre çok daha düşük olduğunu belirterek, ”Türkiye’de bir risk görmüyoruz” dedi.
GSMA Mobil Dünya Kongresi sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rowley, mobil teknolojinin, baz istasyonlarının şehir dışına taşınmasına imkan tanımadığını dile getirerek, böyle bir durumda cep telefonlarının çekim gücü olmayacağını ve kullanılamaz hale geleceğini söyledi. Rowley, ”Türkiye de dünyanın her yerinde kullanılan mobil teknolojinin aynısını
kullanıyor. Mobil sistemlerden yararlanan Türkiye ve diğer tüm ülkeler, uluslararası standartlarla denetlenen, uygunluğu onaylanan baz istasyonu kuran şirketlerle çalışıyor. Baz istasyonlarının yaydığı elektromanyetik dalgaların
standartları, Türkiye’de diğer ülkeler ile kıyaslandığında çok daha düşük” dedi.