Bilgisayar oyunları ciddiye biniyor, federasyonlaşıyor

Türk Telekom‘un 2 sene önce bünyesine kattığı oyun yazılım şirketi Sobee’nin Kurucusu ve Genel Müdürü Mevlüt Dinç, Türkiye’de bilgisayar oyunları federasyonu kurulması için çalışmaların yürütüldüğünü bildirdi. Dinç, minimum yatırımla maksimum geri dönüşün elde edileceği tek sektörün oyun sektörü özellikle de yazılım tarafı olduğunu, bunun Kore ve Çin’de olduğu gibi devlet politikası olarak benimsenmesi gerektiğini kaydetti. Dinç, “Biz Türk Telekom‘un gücü ve konumunu kullanarak çalışmalarımızı genişleterek, büyütüyoruz. Amacımız ülkemizdeki oyun sektöründeki payımızı artırmak ve buradaki başarıyı yurtdışına taşımak yani ihracat yapmak” şeklinde konuştu.

Dinç, 2009 kasım ayında lansmanı gerçekleştirilen “I can football” adlı online oyunun, Türkiye’de 800 bini aşkın oyuncusu olduğunu, herkesin 1 oyuncuyu kontrol ettiği ll’e 11 futbol oyununun tamamen yerli emeklerle ortaya çıkarıldığını anlattı.
“İstanbul Kıyamet Vakti” adlı oyunun da online olarak aynı anda binlerce hatta onbinlerce insanı sanal ortamda bir araya getirdiğini anlatan Dinç, İstanbul’da geçen ve Türk kültürünü de yansıtan oyunun yakında yurtdışında ilk olarak Avrupa’daki Türkler için özel versiyon olarak yayımlanacağını daha sonra da İngilizce, Almanca, Fransızca dil destekleri ile Avrupa’da yayımlanacağını bildirdi.

Mevlüt Dinç, Türkiye’de oyun sektörünün iyi bir yere gelmesi, oraya gelirken de sağlıklı büyümesinin kendisine misyon edindiğini dile getirerek, bu amaçla kurulması planlanan Türkiye Bilgisayar Oyunlan Federasyonu tüzüğünü hazırlamak için aylarca titizlikle çalıştıklannı ve birkaç ay önce başvurularını yaptıklannı dile getirdi.

Federasyonun tüzüğü üzerinde biraz daha çalışılması ve son şeklinin verilmesi gerektiğini vurgulayan ve resmi olarak onaylanır onaylanmaz sektörün bütün aktörlerini sürece dahil edeceklerini belirten Dinç, sözlerine şöyle devam etti: “Bilgisayar oyunlarını, artık 5-6 yaşındaki çocuklar oynamaya başladı. Bilgisayar başında sosyal paylaşım sitelerinde insanlar saatlerini harcıyor. Benim böyle bir sorumluluğum var, oyunlan yapalım, sektörü büyütelim ama bunlan oyunculan da gözetleyerek, koruyarak, anne babayı da bilinçlendirerek yapalım. Sanal ortamda yüzbinlerce, milyonlarca site bir o kadar oyun var, hangisinin çocuk için doğru olduğunu, zararlı olmadığını tespit etmek çok zor. Buradan hareketle bir federasyon kurulması fikri çıktı ortaya. Bu fikir oyuncuyu korumayı odak alan çok güzel bir fikir. Oyuncuyu müşteri olarak görmemiz korumamız lazım ki yarattığımız oyunlan oynasın keyif alsın. Bu amaçla federasyona internet kafeleri de dahil ederek, iyileştirmeler sağlayalım artık anne babalara internet kafelere çocuklannı gönül rahatlığıyla gönderebilsinler istiyoruz. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Gençlik Hizmet Daire Başkanlığına bağlı Bilgisayar Oyunlan adı altında bir birim kurulmuş, biraz çalışma yapılmış ve öyle kalmış. Bunu farkettim ve bunu değerlendirelim istedim. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne bağlı bir federasyon olacak. İnanılmaz titiz bir çalışmayla başvurumuzu yaptık, başvurumuz kabul gördü ve alt komisyonlara havale edildi. Şimdi nasıl oluşturulacağı konuşuluyor.” Bilgisayar oyunlannın sınıflandınlması ve derecelendirilmesi çok önemli olduğunu, kurulacak federasyonun bu görevi de üstleneceğini anlatan Dinç, “Federasyon kurulunca Türkiye’de yayımlanan oyunlann federasyona üye olması sağlanacak, böylece oyunlar kayıt altına alınmış olacak” diye konuştu.

Federasyonun kurulmasıyla internet kafelerin bir standarda ulaştınlacağını aktaran Dinç, “Bu zoraki olamaz ancak oto kontrolü kurmaya çalışacağız. Örneğin federasyona üye olan internet kafelere beyaz bayrak vereceğiz. Beyaz bayraklı olan kafelere çocuklar rahatlıkla girecek anne babalar da içi rahat gönderecek” şeklinde konuştu.