Cumhuriyet Gazetesi’nde Sinan Tartanoğlu, hazırladığı Teknoloji – Oyun köşesinde kapatılan blogspot sistemi / sitelerini sosyal medyanın susturulması planlarından biri olarak algılamış. Satır aralarında Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yaşananları örneklendirmiş. Tartanoğlu yazısında orada verilen özgürlük mücadelesinin Türkiye’de özgürlükçü olmayan yönetim kesiminin dikkatini çektiğini ve bu yüzden Digiturk bahane edilerek kapatıldığını ima ediyor.
Bu tez ve yaklaşımın neden olmayacağına dair antitezlerimizi dikkatlere sunmak için birkaç madde hazırladık. Farklı düşünmek isteyenler için bir ışık olabilir:
- Kuzey Afrika vesair ülkelerde başlayan “devrim” Blogspot gibi uzun yazıların yazıldığı entelektüel bir ortamda hazırlanmış değil. Eğer bu konuda internet kullanıldıysa 140 karakterlik sosyal medya siteleri kullanılmıştır. Yabancı basın takih ederseniz içinde asla internette oluşan bir bilgi birikiminden değil sosyal medya haberleşymesinden bahsediliyor.
- Yazılan yazı, göründen farklı bir şeylerin olabileceğini gösteren bir alternatif bakış açısı olabilir. Ama konu o kadar dolaylı olabilir mi buna bakalım: Yani Digiturk internette yayınlarını verenlerden bıkarak dava açmadı, onun yerine giderek artan Ortadoğu olayları AKP ve çevresini korkuttu. AKP Digiturk’e aman bizi kurtarın dedi. Onlar da korsan yayınları bahane ederek Blogspot’a dava açtılar. İmkansız mı? Değil. Hangisi daha akla yakın? Bunu akıllarınız filtresine bırakıyorum.
- Bu arada Binali Yıldırım’ın konunun Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile alakası yok demesi teknik olarak yanlış. Zira kapatmaları yapan, yapmayla yetkili olan kuruluş BTK ve alt kurumları. Yani kapatma kararını mahkemeler vermiş olabilir. Zaten başka da kapatma kararı verebilecek başka da yetkili kuruluş yoktur. Ama kapatmaları BTK ve alt kurulları yapar. Mahkeme gidip Türk Telekom’a bu siteye erişilemesin diyemez.
- Blogspot’un alt alan adlarına erişimin filtrelenmesi mümkün deniyor. Bunun nasıl yapılacağını görmek ve öğrenmek isterim. Bunun mümkün olduğunu herkes söylüyor ama nasılını anlatan pek yok.
- Yazar bir takım servis sağlayıcılardan yasaklanan siteye erişimin mümkün olduğunu söyledi. Bu bir seçim değil hata olmalı. Çünkü eğer mahkeme kahpatma kararı çıkar ve bu BTK ve alt kurumları eliyle uygulamaya konarsa “ben prensip olarak bu karara katılmıyorum o yüzden de kapatma işlemini gerçekleştirmiyorum” demek tahmin edersiniz ki doğru olmaz. Bu anlamda böyle bir şey denriyorsa da bu garabetlik değil, bir servis sağlayıcının büyük hatasıdır.