TÜTED’in düzenlediği Dünya Telekomünikasyon Günü kapsamında bir konuşma yapan Tayfun Acaer şimdiye dek alışık olmadığımız bir tarzda tüm sektör bileşenleri hatta Anayasa Mahkemesi’ni çok sert bir biçimde topa tuttu. Konuşulanları alışılagelmiş TKNLJ formatında sizlerle madeler halinde paylaşıyorum:
- Basın organlarında mobil penetrasyonun düşüklüğü sektörün yetersizliği gibi gösteriliyor. Bu yanlıştır. 340 dakika ile konuşmada, 223 adet SMS ile mesajlaşmada Avrupa’nın birinci ülkesiyiz. Mobil penetrasyonun düşük olmasına rağmen yakalanılan bu rakamlar rekabet ve regülasyonun sonucudur.
- Sektördekiler neden BTK bizi uluslararası aenadaki toplantılara götürmüyor diyor. BTK’nın sektör bileşenleri ve akademisyenleri bu toplantılara götürmek gibi bir görevi veya yetkisi yok.
- ITU’da yapılan toplantılarda eskiden sektörü görüyorduk artık hiç göremiyoruz. Bizi orada yalnız bırakıyorlar. Kasım’da yapılacak toplantıa yine konsey üyeliğine adayız. Sektörün Güney Kore’ye gelip bizi orada desteklemeleri lazım.
- Türkiye ITU’yu 1865 yılında kuran 16 ülkeden biri. O zamanki Osmanlı delegesi Agop Efendi isimli bir vatandaş. Biz o yüzden ITU’ya en çok layık olan ülkelerdenr biriyiz diyorum.
- İnternetteki gelişmeler ve yapılan düzenlemeleri cesurca tartışmak istiyorum. İnternette daha fazla yararlanmak istiyorsak bu sorunları objektif değerlendirmeler içinde popülizmden uzak tartışmamız gerektiğine inanıyorum. Bugün insanlar günlük yaşamda söyleyemedikleri şeyi internette söylüyorlar. Kimliklerini gizliyorlar. Bunun sonucunda itham edilen kişilerin bütün sosyal yaşantıları işleri ve hata eşleri bile darmadağın oluyor. Bazı şeyler bu kadar ucuz olmamalı.
- Brezilya’da da Türkiye’de tartışılan şeyler tartışılıyor. Bazı konuları internetin gelişmesi için tartışılıyor olması lazım. Bunlar bütün dünyanın sorunları. Bu konudaki düzenlemeleri incelemeden eleştirilmeyi haksızlık olarak görüyorum. Yöntem farklılıkları olabilir. Ama internetteki sorunların mutlaka tartışılması ve objektif olarak bakılması gerekir.
- Özellikle gençlerin yanlı ve yanlış yönlendirilerek sokağa dökülmelerinden endişe duyuyorum. Benzer olaylar 3 sene önce güvenli internet üstünde yapıldı. 19 senedir üniversitede ders veriyorum. O çocuklar heyecanlı. Yönlendirilmeye ve yanlış tarafa sevkedilmeye müsait. O çocukların başına bir şey gelse yaralanıp ölseydi onları yanlış yönlendirenler ne düşünecekti?
- Anayasa Mahkemesi kişisel verilerin korunmasıyla ilgili BTK kararını iptal etti. Bunun sonucu ne oldu? Kişisel bilgilerin gizliliğinden sorumlusunuz ne oldu işletmeler? O yönetmeliği sizlerle birlikte yazmadık mı? Şimdi kullanamayacaksınız işte? Bu yönetmelik olmayınca ne olacak? Karar alıcılar çok merak ediyorum bu yönetmeliğin iptali sonucunrdoa bu sistemin arkasında çalışan yüzlerce işletmenin işsiz kalacvağını biliyorlar mıydı? Meydan uluslararası işletmelere kalacak. Bu konuda neden konuşmuyorsunuz? İşin ucu düşünülmeden kararların verilmesini ben üzüntüyle karşılıyorum.
- Metrekaresi 18 euro olan teknoparklarda arge hizmeti veren işletmelerin tartışılması lazım. Etilerde yer kiralasanız daha ucuza gelir. Burda arge mi yapılıyor yoksa rant mı dönüyor. Her geçen gün cari açığa etki yapan telko ekipmanlarının üretilmesinin tartışılması lazım.
- Türkiye’ye 18 milyon telefon getiriliyor. Eskiden 100 dolar diye hesaplıyorduk şimdi 300 dolar. Ekonomiye etkisi 6 milyar dolar. Geçen yıl bir hareket bayşladı telefonların üretilmesiyle ilglii. İşletmeler bir şeyler yapmaya çalışıyor ama bunların cesaretlendirilmesi lazım. Bu telefonların markaya bakmadan alınıp kullanılması lazım. Bende iki telefon var biri türk biri değil türk olanı daha çok kullanıyorum.
- Big dataya ve fiber hatlara dikkat çekmek istiyorum. Akıllı telefon sayısı 2013 yılı sonu itibarıyla 1.2 milyardı. Bu rakam 2016’da 3.5 milyar olacağı öngörülüyor. Şu anda akıllı telefon yüzde 86’sı akıllı telefon. Ne anlama geliyor? Genişbant abone sayısı artaracak. Data trafiği artacak. 2013te 1.5 hexabayt iken 2016’da 16 hexabayta çıkacak 10 kat artacak. Bizim hızlı biçimde fibere yatırım yapmamız lazım. TT ve SOL’un hakkımızı vermesi gerektiğini düşünüyorum. 5 yıllığına regülasyonun dışına çıkardık.
- Bir realite: 2012’de AB’deki mobil ve sabit işletmelerin karı 300 milyar dolardı. 2016’da bu rakam 240 milyar dolara düşecek. Mobil ve sabitlerin toplamı… Kar azalacak. Bunların gerekçesinin tartışılması lazım. Nereye gidiyor bu gelir. Trafik mi düşüyor abone mi azalıyor genişbant mı azalıyor? Hayır. Ne deniyor: Bu işletmeler eğer varlıklarını sürdürmek istiyorsa içeriye katma değerli hizmetlere yönelmeleri gerekir.