Bu seneki 1 Nisan şakaları

1 Nisan türü türlü muzipliklerle anılır. Olmayacak şakalarla hayatımıza renk gelir ve biraz olsun hayatın yükünden kurtulmaya çalışırız. Bu senenin en çok konuşulacak şakası1 Nisan 2016 tarihinde kullanıma girecek olan 4G mobil hizmeti olacak. Şimdi size yapılacak şakalardan birkaç küçük örnek sunmaya çalışayım…

Bu senenin en gözde şakası tüm dünyada 4G olarak bilinen ve yabancı ülkelere gittiğinizde telefonların üstünde 4G yazan ibarenin bizde 4,5G gibi ne yazım ne de akıl kurallarına uymayan şekilde yazılması olacak. Cumhurbaşkanımızın 4G’yi pas geçelim 5G’ye direkt olarak geçelim şakasını takip eden bu eğlenceli sözlerinin yarattığı etki hepimizi güldürmeye aday.

İkinci şaka tüm GSM şirketlerinin 4G hizmetiyle beraber aynı yüksek hızları vereceği algısında oluşacak. 4G hizmeti farklı frekansların bir araya getirilmesiyle oluşturulan hızları bize sunmayı hedefliyor. Bu bakış açısıyla Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom’un açık artırmada satın alabildiği frekans sayılarında eşitlik olmadığı için bir buçuk kata varan hız farklılıkları oluşacak. Daha az frekans satın alan şirketlerin hızları, yılın şakası olmaya aday görünüyor.

Yılın bir diğer şakası ay bitiminde faturalarda karşımıza çıkabilir. 4G ile birlikte ortalama 5-10 katlık internet hızı artışı söz konusu olacağından otomatik olarak veri kullanımında da artış bekleniyor. Bu veri artışıyla elbette cep telefonu faturalarında bir “zıplama” beklenebilir. Yoğun veri kullanan ve gelen mesajlara dikkat etmeyenleri çok gülünç faturalar karşılayabilir. Bu tarzda şakalara karşı dikkatli olmak gerekiyor.

4G’nin en önemli sorunlarının başında sayısı giderek artan baz istasyonları geliyor. 4G hizmetlerinin hak ettiği ölçüde hızlı ve etkin kullanılabilmesi için baz istasyonu sayısının kayda değer ölçüde artırılması şart. Şu anda baz istasyonlarının kanser yapma ihtimaliyle insanları korkutan bazı kötü niyetli insanların ekmeğine yağ sürebilir bu artış. Umarım halkımız operatörlere baz istasyonlarına zarar vermek gibi küçük sürprizler hazırlamaz. Bu tip vandallıkların aptalca olduğunu dile getirmekte büyük fayda var.

Son olarak bu sütunlarda sıklıkla dile getirdiğimiz fiber konusunu açalım. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım fiberin artık herkesçe paylaşılması isteğini dile getirdi. Küçük hesapların bırakılıp ülke yararına fiber paylaşımlarının yapılması gerektiğini belirtti. Bu konuda kanuni bir takım kararların hayata geçirileceğini vurguladı. Bu kararlardan fiberini paylaşmakta çok da gönüllü olmayan Türk Telekom’a şakalar çıkma ihtimalini gözden kaçırmamak lazım.