Cep telefonu hizmetini alabilmemizin en önemli şartı elbette bir cep telefonumuzun olması. İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, yaptığı araştırmada 1994 yılından bugüne kadar geçen 17 yılda 20 milyar 72 milyon 821 bin 472 dolarlık “vergisi verilmiş ve sisteme kayıt ettirilmiş” cep telefonu kullandığımızı ortaya koydu. Aynı süre içinde 132 milyon 58 bin 38 adet kayıtlı cep telefonu kullandık. Bu rakamlar, Türkiye’de satılan telefonların tanesinin ortalama 300 TL’ye geldiğini gösteriyor.

İSMMMO’nun elde ettiği verilere göre dünyada her iki yılda bir cep telefonu değiştiriliyor. Ülkemizde ise bu süre 9 ay civarına düşmüş durumda. 2010’da Türkiye’de kayıtlı 15 milyon 936 bin 78 adet cep telefonuna 2 milyar 422 milyon 283 bin 856 dolar ödendi. Kurum, “17 yılda cep telefonuna ödenen tutar 20 milyar doları aştı, Ulaştırma Bakanlığı ve ekonomi yönetimi iç piyasada yerli cihaz üretiminin desteklenmesi için vergi engellerini hızla kaldırmalı” ifadesini kullanırken, devletin ithal edilen telefonlardan belli bir tutarda sabit vergi aldığını, Türkiye’de üretim yapacak Türk firmaları için de uygulanan bu verginin sıfırlanması gerektiğini savundu.

Hatırlanacağı üzere 2000’li yılların başında Aselsan Türk mühendisleri tarafından tasarlanmış telefonlar hayata geçirmiş ve bunları da oldukça iyi rakamlarda satmıştı. Ama ardından sihirli bir el değmişçesine Aselsan cep telefonu üetiminden çıktı. Sadece telsiz ve kriptolu telefonlar üretti.

Eğer bir Türk bilişim şinrketi (örneğin Aselsan) cep telefonu üretmiş olsaydı, piyasadan yüzde 10 pay alabilmiş olsaydı, Türkiye’nin dış ticaret açığına 240 milyon dolarlık katkıda bulunmuş ve ilk 25 Türk bilişim şirketlerinden biri olacaktı.