Teknoloji bizi daha parlak bir demokrasiye taşıyacak

Turkcell Üst Yöneticisi (CEO) Süreyya Ciliv, insanların artık teknoloji sayesinde bilgiye ulaşabildiklerini, bilgiyi paylaşabildiklerini, çok daha şeffaf ve demokratik bir ortamda yaşadıklarını söyledi.

2011 yılının başında bazı ülkelerde yaşanan siyasi değişimlerin bunun çok
iyi bir örneği olduğunu vurgulayan Ciliv, ”Bu yeni dünya, artık mobilitenin,
internetin ve bu akıllı cihazların, ‘yakınsama’ dediğimiz birçok işi bir arada
yapan, cebimize giren her zaman kullanabileceğimiz cihazların teknolojilerin
ortaya çıkması demek” diye konuştu.

Ciliv, teknolojinin hızla geliştiğini, 2G teknolojisiyle Turkcell’in öncülüğünü yaptığı 3G teknolojisi arasında 100 data hız fark olduğunu belirterek, teknolojiyi iyi kullanan firmaların diğerlerine göre kat kat daha karlı olacağını ifade etti. Türkiye’de bugün 65 milyon adet simkart bulunduğuna da değinen Ciliv, mobil teknolojiler ve bilgisayar teknolojisindeki gelişmelere dikkati çekerek, şöyle konuştu:

”Yeni bir dünyaya girdik. Önümüzdeki 15 seneyi domine edecek mobil internet, bu akıllı cep telefonları, akıllı cihazlar. Bugün dünya nüfusu 6,8 milyar insan, 5 milyardan fazla cep telefonu kullanıcısı var. Bu son 18 senede olan bir olay. Önümüzdeki 5 senede dünyadaki internet kullanıcılarının sayısı, bugün 1,5 milyar, önümüzdeki 5 sene içinde 1,5 milyardan 5 milyara çıkacak. Bu inanın, radyodan televizyona geçiş gibi bir şey. Sesten videoya geçiş, yani bundan sonra haberleşmede sadece sesi değil videoyu çok kullanacağız.”

Ciliv, dünya nüfusu 6,8 milyar iken simkart sayısının 10 milyara ulaşacağını belirterek, şöyle devam etti:

”Bazı insanlar diyor ki; ’50 milyar simkartlı olacak dünyada.’ Niye? Dünyada 50 milyar insan yok. Bu simkartlar, sadece insanların cebindeki
telefonlara değil, cihazlara, arabalara, sayaçlara, kameralara da takılacak. Gerektiğinde seralara da takılacak. Kümeslere de takılacak. Çünkü o seranın ısısını, nemliliğini, karanlığını, ışığını, hepsini ölçüp her 10 dakikada, data yapısını bildirip, eğer alarm seviyesine ulaşan bir anormallik varsa da o işin sorumlusuna alarmla bildirecek, seralarda, kümeslerde. Gerektiğinde bazı hayvanlara bu simkartlı sensörler takılacak, eğer herhangi bir büyükbaşın hasta olduğunu bu sensörle hissedip, anında ona müdahale edilebilecek. Yani hareket eden, etmeyen her cihaza bilgi alıp merkeze aktarmak mümkün olacak. Muazzam bir değişim, o yüzden simkartlı sayısının 10 milyarın üzerinde olacağını
söylüyoruz.”