Covid yeni bir diyabet türü yarattı

Doctor using lancet pen and digital glucometer to check diabetic boy's blood sugar level, closeup

Covid-19 salgını başladığında, tip-2 diyabet hastaları risk grubunda olarak biliniyordu. Ancak İç Hastalıkları ve Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Aydın, son zamanlarda enfeksiyon öncesi diyabet tanısı olmayan hastalarda da diyabet belirtilerinin görülmeye başladığını belirtti.

Prof. Dr. Aydın, Covid-19 geçiren hastalarda tip-2 diyabetin varlığı halinde hastalığın daha ağır seyrettiğini ifade etti. Diyabeti olmayanlara göre hastaneye yatma olasılıklarının ve yoğun bakıma olan ihtiyaçların daha fazla olduğunu söyleyen Prof. Dr. Aydın, bunun nedeninin diyabetin bağışıklık sistemini baskılayan bir hastalık olması olduğunu açıkladı. Covid-19 enfeksiyonunun bağışıklık sistemini baskılayan etkisiyle birleşince, hastalığın daha ağır bir şekilde geçirildiği belirtildi.

Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri İç Hastalıkları ve Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Aydın, son günlerde Covid-19 enfeksiyonunun sistemik bir tutulum yapmasından dolayı diyabete meyil yaratmasıyla ilgili bir noktaya dikkat çekti. Prof. Dr. Aydın, kortizon içeren ilaçların kullanımı ve Covid-19 enfeksiyonunun doğrudan pankreasa saldırıp hasar vermesinin diyabet gelişmesine neden olabileceğini belirtti.

Covid-19 geçirenlerde diyabet görülme riskinin yüzde 40 arttığını açıklayan Prof. Dr. Aydın, bunun üç nedeni olduğunu söyledi. Bunlar, Covid virüsünün pankreasta doğrudan hasar oluşturarak insülin yapma kapasitesini azaltması, hareketsizlik ve aşırı kalorili gıda tüketimi ile insülin direncinin artması ve orta veya ağır şiddette Covid-19 geçirenlerde kullanılan kortizon ilacının diyabet hastalığına yatkınlık oluşturmasıydı.

Covid-19 geçiren kişilerin hastalık sonrası diyabet riskine karşı daha dikkatli olması gerektiğini belirten Prof. Dr. Aydın, hastalıktan sonra şeker takiplerini daha dikkatli yapmaları, karbonhidrat ve şeker ağırlıklı beslenmeden uzak durmaları, hareketsiz kalmamaları ve yaşa ve iklim şartlarına uygun aktivitelerini sürdürmeleri gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Hasan Aydın, Covid-19 sonrası geçici diyabet gelişebileceğini, ancak bu durumun hastaların yüzde 40’ında görüldüğünü belirtti. Bu durumun yeni bir tanım gerektirdiğini ve “Post Covid Diyabet” gibi bir tanı ortaya çıkabileceğini ifade eden Prof. Dr. Aydın, bu hastaların alışılagelmiş diyabet tiplerinden farklı bir tip oluşturduğunu ve otoimmün bir hastalık seyri gibi görüldüğünü söyledi.

Prof. Dr. Aydın, Covid-19 nedeniyle gelişen tip-2 diyabetin geçici olsa da ilerleyen dönemde vücutta bırakacağı hasarların net olarak henüz bilinmediğine dikkat çekti. Covid-19 hastalarının pankreaslarından patoloji alınmadığından ne derecede hasar olduğunun maalesef bilinmediğini belirten Prof. Dr. Aydın, Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren kişilere otopsi yapılması halinde Covid-19’in pankreasa ne derecede etki ettiğinin bilinebileceğini ifade etti. Ancak ne yazık ki, ülkemizde ve dünyada böyle bir çalışmanın henüz yürütülmediğini belirtti.