Eğitim Bakanlığı internet sitesinin, “terör” gerekçesiyle MHP’nin internet sitesine “otomatik sansür” uyguladığı ortaya çıktı. Olay MHPli vekillerin Meclis Genel Kurulu’ndaki şikâyeti ile gündeme geldi. MHP’li vekiller devlet okullarından MHP internet sitesine girilemediğini anlattıktan sonra Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’ten BDP’nin sitesine girilirken kendi partilerinin sitesine neden girilemediğine ilişkin açıklama istedi.
Sorunun yanıtı dün Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’dan geldi. Çubukçu gazetecilerin soruları üzerine Türk Telekom ile anlaşmaları doğrultusunda “sakıncalı” internet sitelerinin filtrelendiğini anlattı. MHP’nin isteği üzerine olayı araştırdığını belirten Çubukçu, MHP sitesinde yer alan Türkeş’i anma töreniyle ilgili bazı görüntülerin terörle bağlantısı olan bir siteden alındığının tespit edildiğini, bu nedenle sistemin otomatik olarak MHP’nin sitesini sakıncalı diye engellediğini öğrendiğini aktardı. Bakan Çubukçu MHP yetkililerine bilgi verdiğini belirterek “Görüntüyle ilgili düzeltme yapılırsa siteye giriş engeli kendiliğinden kalkacak” dedi.
Editör Soruyor:
- Otomatik sansürün kuralları nasıl konmakadır?
- Otomatik sansür bir dosyanın bir terör sitesinden alındığını nasıl anlar? Dosya adı değiştirince sansürden çıkılır mı?
- Bir dosya için sitenin tamamı sansürlenebilir mi?
- Otomatik sansürdeki sitelerin listesi nelerdir?
- Otomatik sansür yaş gruplarına göre farklılık göstermekte midir?
- Otomatik sansüre haksızca takılan siteler haklarını hangi kurumdan aramalıdır?
- Otomatik sansürün muhalif siteler konusunda bir ayrımı var mıdır?