Depremde engelli bireylere ne oldu?

Yarım asırdan fazla süredir beyin felci (Cerebral Palsy) olan bireylere tanı, tedavi, rehabilitasyon ve eğitim hizmetleri sunan Türkiye Cerebral Palsy ve Spastik Çocuklar Vakfı (TCSCV), 11 ilde meydana gelen depremin ardından bölgedeki beyin felci ve diğer özel gereksinimli çocuklara ve ailelerine odaklanarak çalışmalarını hızlandırdı.

Türkiye Cerebral Palsy ve Spastik Çocuklar Vakfı depremzedelere nasıl destek sağladı? Depremden etkilenen engelli bireylerin ihtiyaçlarını belirlemek, yardım ekipleriyle hızlı iletişim kurmak ve deprem bölgesindeki çalışmaları izlemek amacıyla bir Deprem Koordinasyon Merkezi kuran Vakıf, depremin ilk haftasında engelli çocuk sahibi ailelerle irtibat kurdu. Yaklaşık 250 aile ile görüşen Vakıf, bölgedeki engelli nüfusun ihtiyaçlarının yanı sıra, deprem sonrası ampute ve ortopedik / nörolojik yaralanma nedeniyle engelli hale gelen bireylerin ortez, protez, yürüteç gibi medikal ve teknolojik gereksinimlerini karşılamak için kamu ve sivil toplum örgütleriyle işbirliği yaptı. Bu doğrultuda, Vakıf özel ihtiyaç sahibi bireylerin tekerlekli sandalye, engelli puseti, oturma düzeni, taşınabilir tuvalet ve gastrostomi beslenme sondası gibi gereksinimlerini sağlarken aynı zamanda gıda, hijyen ve giysi desteği de sundu. Ayrıca bölgedeki acil ihtiyaçlar doğrultusunda gıda ve mutfak malzemelerine de destek verildi. Vakıf, özel ihtiyaç sahibi bireylerin ihtiyaçlarının belirlenmesinin ardından orta ve uzun vadede sürdürülebilir destekler sağlamak için projeler geliştirerek hızla uygulamaya koydu.

İstanbul’a Gelen Engelli Depremzedelere Ücretsiz Yardım…

Türkiye Cerebral Palsy ve Spastik Çocuklar Vakfı, deprem bölgesinden İstanbul’a gelen özel gereksinimli çocukların ailelerine çağrıda bulundu. Ataşehir’deki Metin Sabancı Merkezi’nde kapasiteyi artırarak, depremden etkilenen engelli çocuklara kapılarını açtı ve ücretsiz hizmet vermeye başladı.

Aileler ve çocuklar, Metin Sabancı Merkezine davet edildikten sonra, öncelikle çocukların durumu değerlendirildi ve ihtiyaçları belirlendi. İstanbul’da kalan engelli çocuklar ve aileleri, Vakıf tarafından sunulan hizmetlerden ücretsiz olarak faydalanabildi. Bu hizmetler arasında; fiziksel terapi, rehabilitasyon, eğitim ve psikolojik destek gibi alanlar yer aldı. Ayrıca, ailelere sosyal hizmet ve danışmanlık hizmetleri sunuldu. Bu sayede, depremzedelerin zor dönemlerinde destek sağlanarak, yaşamlarını daha rahat ve kaliteli bir şekilde sürdürmelerine katkıda bulunuldu.

Sürdürülebilir projeler geliştirme Depremzedelerin acil ihtiyaçlarının giderilmesinin ardından, Türkiye Cerebral Palsy Vakfı, orta ve uzun vadeli sürdürülebilir projeler geliştirmeye devam etti. Bu projeler, engelli bireylerin yaşam kalitesini artırmaya yönelik olarak; barınma, eğitim, sağlık hizmetleri, sosyal entegrasyon ve istihdam alanlarında çalışmalar içerdi. Vakıf, kamu ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaparak, depremden etkilenen bölgelerde yeniden yapılanma sürecine katkıda bulundu ve bu süreçte engelli bireylerin ihtiyaçlarının göz ardı edilmemesi için çalıştı.

Özetle, Türkiye Cerebral Palsy Vakfı, deprem sonrasında özellikle Cerebral Palsy’li ve diğer özel ihtiyaçları olan çocuklara ve ailelerine büyük destek sağlamıştır. Bu süre zarfında engelli bireylerin acil ihtiyaçlarını karşılayarak, onların yaşamlarını daha rahat sürdürmelerine yardımcı oldu ve aynı zamanda orta ve uzun vadeli sürdürülebilir projeler geliştirerek, yaşam kalitelerini artırmaya yönelik adımlar attı.

Cerebral Palsy nedir?

Cerebral Palsy, gelişimini tamamlamamış beynin doğum öncesi, doğum sırası veya doğum sonrası dönemde hasar görmesiyle oluşan, bebeklik ve çocukluk döneminde en sık rastlanan fiziksel engellilik durumudur. Dünya genelinde 17 milyon kişi Cerebral Palsy ile yaşamaktadır. Türkiye’de her yıl 6.000’den fazla bebek Cerebral Palsy tanısı almaktadır.

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı hakkında; Türkiye’de Cerebral Palsy (CP) konusunda en geniş hizmet yelpazesine sahip ilk ve tek kuruluş olan Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı; Cerebral Palsy’li çocuk ve erişkinlerine teşhis, tedavi, rehabilitasyon ve eğitim hizmeti sağlayarak, meslek sahibi olmaları ve sosyal hayatta daha fazla yer almaları için faaliyetlerde bulunuyor. İstanbul Ataşehir’de 35 dönümlük alan üzerine kurulan kampüste; Metin Sabancı Özel Eğitim Okulları, Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri ve Aile Danışma Merkezi bulunuyor. 50. yılını dolduran Vakıf, kurulduğu günden bugüne 30 binden fazla çocuk ve ailesine hizmet verdi ve destek oldu. 1972 yılından beri, şeffaf ve hesap verebilirlik prensipleriyle hizmet veren Vakıf, konu hakkında bilinirliği artırmak ve çocuklara daha çok destek sağlayabilmek için “Cerebral Palsy Türkiye” markasıyla yoluna devam etmektedir.