4G ihalesinin en çok konuşulan ancak bir türlü ortaya çıkmayan parasal yönü Resmi Gazete’de yayımlandı. Maddelerle bu parasal yönün nelere kadir olduğunu TKNLJ formatında açıklayalım:
- GSM firmaları birbir ardına yönelttiğim sorulara rağmen fiyat beklentileri konusunda ser verip sır vermedi. Ama bu kesinlikle çok büyük para. Bunu söylemek lazım.
- 3G ihalesinin muhammen bedelleri değil bizzat açık artırmada kapışılmış hali bile 812 milyon Euro olmuştu.
- İhalenin en gözde malı olan 800 MHz frekansının 30 adedi, onarlık paketler halinde toparlanmış. Bundan kazanılması düşünülen para 1,1 milyar Euro. Bu bile geçmişteki 3G ihalesinden daha pahalıya geliyor. Devlet buna nasıl olsa derin ihtiyacı var şirketlerin diyerek ihalenin yarı bedelini bu frekansa yüklemiş.
- Sadece Avea’nın almasına izin verilen 900 MHz’nin 7,6 adetlik çift frekansı için bu şirkete özel hazırlanan frekans bedeli 216,8 milyon Euro. Bundan sonra gelenler ise 39,9 milyon Euro. tam doğru orantılama sistemiyle hayata geçirilmiş hak geçmesin diye.
- 1800 MHz frekansı daha da enteresan. Burası kavga çıkması için yapılmış. Çünkü Avea’nın alacağı en dip frekans 95 milyon Euro. 10 adet frekans ayrılmış bunun için. Fakat diğer frekanslar 29,8 ve 20’lik iki ayrı paketle satışa çıkıyor. Biri 283 diğeri 190 milyon Euro. Büyük paket için ciddi kapışma olurken küçük paket muhtemelen kimsenin ilgisini çekmeyecek.
- 2.100 frekansları kavga çıkarmayacağı için ihalenin en ucuz bölgesi olarak bırakılmış ve 10’luk paketlerinin değeri 35,6 milyon Euro’dan satışa çıkmış.
- İhalenin en yeni ve gözde mallarından biri, hız lokomotifi olarak tanımlayabileceğimiz 2.600 MHz. Buradaki frekanslar ucuz ama muhtemelen kavga çıkaracağı için öyle bırakıldı. Nasıl olsa burada açık artırma olur diye düşünüyor olabilir devlet.
- 4. operatör en düşük 2.600 frekansından girerse 6,5 milyon Euro’ya işini halledebilecek gibi duruyor. Ama dürüstçe söylemek gerekirse kaç frekansla gireceğini teknik olarak şu anda bilmiyorum. Bunu araştırıp mutlaka yazacağım.
- Devlet 390,4 frekans için 2 milyar 298 milyon Euro istiyor. Kümülatif ortalamada frekans bayına ücret 5,9 milyon Euro’ya geliyor.
- Yeni frekans 2.600’den devletin kazandığı para 206 milyon Euro. Tane frekans başına 1,3 milyon Euro ediyor. Oysa 800 MHz frekansında tek bir frekans 18,5 milyon Euro’ya geliyor.
- İngiltere’de yapılan ihale eğer bizim en alt rakamlarımızla sonuçlanmış olsaydı en ucuz ihaleyi alan Everything Everywhere firması 463 milyon Euro verecekti. Oysa o 588 milyon pound, yani yaklaşık 817 milyon Euro verdi. Nereden baksanız iki katına yakın bir sonuç çıkıyor. İngiltere’ye göre ucuzuz ama 3G ihalesinde yaklaşık 10 kat ucuzduk hatırlayanlar olacaktır.
- İngiltere’nin toplam 4G ihalesi 2,34 milyar poundtuttu. Bizimkinin Pound cinsinden yazılmışı gibi. Yani arada toplamda 1,39 kat fark var