Devlet benim arabamın sağlıklı olmasından niye para kazanıyor?

Araç muayenesi diye bir şey var: Fikren çok güzel. Yola çıkan tüm araçların belirli standartlar içinde olması sağlanıyor ve böylece kazaların sayısı azaltılıyor. Hem maddi hem de manevi olarak kazaların olası zararları gideriliyor. Bu hareket dünyanın her yerinde var.

Bunu nasıl yapıyoruz? Bu işi bir tekel olarak Tüvtürk isimli bir yapıya vermişiz. Tekel her zaman tehlikelidir diyoruz ama devlet bu fikre hiç yakın değil. Tek firma olsun biz sadece onunla uğraşalım diyor galiba. Böylece birisi ne yaparsa ona göbekten bağlısınız.

Peki tamam öyle olsun. Muayene nedir? Kayıt olurken arabanın borcu cezası var mı diye bakmak… Arabanın üstüne ruhsatta adı geçmeyen bir şeyin takılıp takılmadığına bakmak. Arabanın farları frenleri çalışıyor mu diye bakmak. Arabanın egzozundan gereksiz zehirli duman çıkıyor mu çıkmıyor mu diye bakmak.

Bunların çok ötesinde bir şeyler yapıyorlarsa da bunu müthiş bir profesyonellikle 10 dakika içinde gerçekleştiriyor olmalılar. Yani bu saydıklarımızın dışında 10 tane daha kalem olamaz. Teknik olarak o zaman dilimi içinde imkansız.

Bunun için ne para alıyorlar bizden? Bu senenin ücretlerini onların ağzından yazalım:

1.1.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, araç muayene ücretleri araç sınıflarına göre; Traktör ve Motosikletler için KDV hariç 488 TL, Otomobil, Minibüs, Kamyonet vb. hafif vasıtalar için KDV hariç 958 TL, – Otobüs, Kamyon, Çekici vb. ağır vasıtalar araçlar için KDV hariç 1.295 TL, olarak belirlenmiştir.

Aldıkları para yaptıkları işe değer mi? İşin uzmanı değilim ama yaptığım hiçbir iş için 10 dakikada 1.000 TL kazanmadım. Bence 10 dakika için 958 TL almak olacak iş değil. Ama sonra gönderilen açıklamanın devamı dikkatimi çekti:

Belirtilen ücretlerin %50’si ile tahsil edilen KDV ve gecikme ücretlerinin tamamı doğrudan Hazine ve Maliye Bakanlığına aktarılmaktadır. 

Bir saniye… Bu ne şimdi? Biz bu işi yollarda daha az kaza olsun diye yapmıyor muyduk? Peki devlet neden burada toplanan paranın yarısına çöküyor? Mesela insanlar okusun diye okullar var, oraya gelen paranın vergiler dışındaki yarısını istiyor mu? Veya hastanelere gelenlerin verdiği paranın yarısını kayıtsız şartsız alıyor mu?

Bu parayı Tüvtürk’ten almıyor devlet direkt olarak bizden alıyor. Yani aslında vatandaş işini 500 TL’ye de halledebilirdi ama hayır devlet dahaçok para toplayıp bunu makam araba ve uçaklarında kullansın diye biz para veriyoruz. Bu arada biz maaşımızdan vergi de veriyoruz biz özel iletişim adı verilen garabeti de veriyoruz biz KDV de veriyoruz.

Ama biz arabamızı muayene ettirdik diye o kadar parayı konuyla hiçbir alakası ve dahli olmayan devlete vermemeliyiz.

Şuursuzluk bu…