Devlet dinlenemiyorlar diye alternatifleri bitirecek

polisYeni Şafak gazetesinin manşeti, karanlık yarınların göstergesi. O kadar kötü bir başlangıç ki tarihe kapkara harflerle manşet atılabilir. TKNLJ formatında inceleyelim:

  • Devlet 293 alternatif operatörün lisansını iptal ediyor. Çünkü devlet onları dinleyemediğini, onların kayıtları değiştirdiğini düşünüyor.
  • Serbest Telekom Hizmeti veren bu kurumların lisans iptalleri 12 Kasım günü yapılan Üst Kurul toplantısında kararlaştırılmış.
  • Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliği’nin değiştirilmesine karar verilmiş.
  • Yeni alternatif operatör olmak isteyen firmalara red cevabı verilmeye başlanmış.
  • Habere göre BTK sözde kumpası deşifre etmiş. Paralel yapı Sabit Telefon Hizmeti vermek için yetki alan bazı firmalar üzerinden iletişim sağladığı belirlenmiş. Bu firmalar üzerinden iletişim kaydı tespitini sağlayan HTS kayıtlarının değiştirilebildiği, teknik takibin imkansız hale getirilebildiği ortaya çıkarılmış.
  • Devlet bunu yaparak paranoyasını bir üst seviyeye çıkardı. Sözde paralel yapı bir firmada sözde örgütlendi diye 293 firmayı birden kapatmak niye? Onların müşterileri ne olacak?
  • Haberde o noktalar görmezden gelinmiş ama ben size bir teknolog olarak hemen rakamları vereyim: Şu anda 2 milyon kişi alternatif telekom hizmetlerini kullanıyor. 3 ayda verdikleri ücret yaklaşık 300 milyon TL. Son bir yılda, yani dört çeyrekte elde ettikleri ücret yaklaşık 1 milyar 125 milyon TL… Bu arada bu gelirlerin 2011 yılında 464 milyon, 2012 yılında 701 ve 2013’te 972 milyon olduğunu, her sene giderek arttığını vurgulamakta fayda var…
  • Alternatif operatörlerin verdiği internet hizmeti tüm genişbant internet hizmetinin yaklaşık 12,4’üne tekabül ediyor. Tüm xDSL hizmetlerinin ise yüzde 16’sına denk düşüyor.
  • Yeni Şafak alışılmış pislik atmanın örneklerini haberinde de kullanmış. Öyle ki lisans alan 293 şirketin Türk Telekom ve GSM operatörlerini yılda 50 milyon TL zarara uğrattığını söylemiş. Be adam bu insanlar iş yapıyorlar, ses taşıyorlar. Zarara uğratmıyorlar. Eğer birisi birini zarara uğratıyorsa o da yanlış politikalarla Türk Temekom’u 12 milyon abonenin altına düşüren beceriksizlerdir…
  • Bu konudan kim kazançlı çıkıyor sorusuna baktığımızda sabit numara taşınabilirliği de dahil olmak üzere Türk Telekom’un adı ön plana çıkıyor. Türk Telekom’un da bir an önce konuyla ilgili görüş bildirmesi şart gibi gözüküyor…

Bu konu bir ülke meselesi. Bir an önce TELKODER de dahil tüm sivil toplum kuruluşlarının konuya el atması ve görüş bildirmesi, ülkenin tek alternatif iletişim kanallarının yıllık bir milyar liralık pazarın iptal edilmemesi gerekiyor