DNS Hijacking olayına en başlarda çok ihtimal vermedim. Bunu araştırmadan direkt olarak ihtimallerin içinden sildim. Çünkü Google’ın açıklamalarına göre Türk Telekom kendine ekstra bir yapı kurmuş ve bu yapının üstünden geçen trafiği kontrol ediyor, belki içeriğine bakıyor belki de insanları o ortama gitmiş gibi gösterip aslında göndermiyordu.
Buna neden inanamadığımı maddelerle anlatmak gerekirse:
- Türk Telekom, ülke çıkışının tamamını kapsamıyor. Yani devlet böyle bir şey yapmak için daha büyük bir çatıya ihtiyaç duyabilirdi.
- Türk Telekom böyle bir şeyi yapmak istese DNS sistemine ekstra bir yapı kurmadan bunu kendi içinde de halleder, kimseye göstermek zorunda kalmazdı hiçbir şeyi…
- Böyle bir şey yapmak kanunen de fiilen de yasaktı.
- Türk Telekom özel bir şirketti ve kullanıcılarının verilerini gizlemek onun hem kurumsal vatandaşlık hem de evrensel hukuk göreviydi.
Daha sonra yaşanan ve konuşulan birçok şey beni umutsuzluğa itti. Söylediğim maddelere artık ben de inanamaz oldum. Ortada bulunan ve tüm adreslerin içinden geçmek durumunda kaldığı IP numarasını bir türlü anlamlandıramıyorum. Sorduğumda ağ uzmanlarından da tatmin edici bir cevap alamıyorum.
Ne olabilir peki?
Kısaca maddelerle sayalım bunların ne olabileceğini:
- Hükümetin çaresiz durumda kalınca kanunu geride bırakan kararlar aldığını gördük daha önce. Yani insanların kafalarına gaz bombaları atan bir düşünce yapısı adreslerin içini incelemekten geri durmayaBİLİR…
- Günümüz Türkiye’sinde iktidar ve onun mantalitesi o kadar güçlü ki şirketlerin buna dayanabileceğini, karşısında göğsünü siper edebileceğini çok düşünmüyorum. Eğer hükümet isterse onun sözünün dışına çıkabilecek bir yapı yok ülkede.
- Eğer böyle bir yapı kurulursa artık Twitter ve benzeri ortamlarda anonim kalmamız neredeyse imkansız hale gelecek. Eğer VPN kullanmıyorsak bir yere bir bilgi gönderirken bunun içeriğini görebilecekler. Mesela ben kullanıcı ismimi Ahmet yazdıysam benim ev adresimi bildiklerinden aslında benim kim olduğumu anlayabilecekler.
- Kimlerin VPN kullandığını, kimlerin kullanmadığını anlayabilecekler, buna göre insanları fişleyebilecekler.
Bu arada… Fişleme demişken. Aklıma bu sistemle beraber Türk Telekom’un şu reklam mekanizması geldi. Ne yapıyordu sahi o? Sizi (şirketin iddiasına göre) anonimleştirerek sizin yaptığınız her şeyi size daha iyi reklam verebilmek amacıyla kontrol ediyordu değil mi? Kapatınca bir daha izlenmediğinizi söylüyordu.
Biz aslında bu kadar komplo teorisi peşinden koşacağımıza bu sistemin çalışır durumda olduğunu, asla kapatılamadığını ve bizi de anonimleştirmediğini düşünsek…
Olay biter değil mi?