Eski İpek Yolu yüzyıllar boyunca Doğu ile Batı’yı birbirine bağlayan bir ticaret yoluydu. Çin, sinerji yaratan stratejileri, birbirine bağlı akıllı şehirler ve sınır ötesi e-ticaret vasıtasıyla yeniden canlandırılıyor.
Dijital İpek Yolu Forumu Uluslararası İşbirliği, Doğu Çin’in Zhejiang eyaletindeki Wuzhen’de düzenlenen 4. Dünya İnternet Konferansı’nın 2. Gününde Çin hükümet yetkilileri, diğer ülkelerin konuyla ilgili görevlileri ve dijital geleceğin zorluklarını ve çözümlerini tartışan teknoloji ağır toplantılarıyla yapıldı.
Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu bakanı Lin Nianxia’nın ev sahipliği yaptığı ülkeler, dijital kalkınma ve politika stratejisi açısından ülkelerin birlikte nasıl çalışabileceği üzerine ilk tartışmayı başlattı.
Lin; dijital dünyayı, Çin ekonomisinin ve büyümesinin itici gücü olarak tanımladı: “Bu yeni dünya; ülkelerin yeni bir kalkınma zihniyetiyle birlikte çalışmaları için harika fırsatlar sunuyor.”
Fransa, toplantıda Amerika’dan Çin’e kayan övgüleri eksik etmedi.
Eski Fransız başbakanı Dominique de Villepin, dijital ekonominin “büyüme, güçlendirme ve gelişme” yarattığını ve 2017’in dünyanın dörtte birinden fazlasının internete erişimi yaratarak tarihe geçtiğini vurguladı.
De Villepin, “ABD tekeline alternatif bir alternatif olarak Çin, Batı’dan Doğu’ya teknolojik bir değişim oldu” dedi: “Bundan sonra, uluslararası ortaklıklar vasıtasıyla büyüme ve gelişmeyi paylaşmak amacıyla internetin sınırların çok ötesine geçme imkanı bulduk.”
Eski Fransız başbakanı, ülkelerin internet yönetimi, güvenlik ve kalkınma konularında birlikte çalışabileceği bir çerçeve oluşturmak için Paris tarzı bir iklim anlaşması önerdi.
“Çin’in dijital ekonomide artan önemi hem bölge hem de dünya için bir fırsattır. Çin yetkilileri, Çin’i bir siber güç olarak konumlandırmaya istekliliklerini kanıtladığı için, bölgesel gelişme için yepyeni bir fırsat var önümüzde. Asya’dan Avrupa’ya, Dijital İpek Yolu üstünden Afrika’ya internet hizmetleri Çin ile genişliyor.”
Malezya Çin Derneği’nin başkan yardımcısı Wee KaSioog, Dijital İpek Yolu ile ilgili işbirliğinin Malezya ekonomisine büyük faydalar sağladığını belirtti. Malezya, Çin’in dışındaki ilk dijital serbest ticaret bölgesinin kurulmasını Alibaba ile birlikte yaşamış.
Suudi Arabistan’daki Ulaştırma ve Haberleşme Teknolojileri Bakan Yardımcısı Muhammed Al-Meshekah, Kızıl Deniz kıyısındaki 500 milyar dolarlık şehrin tamamıyla bilgi iletişim teknolojisi çerçevesinde yoğunlaşacağını söyledi.