Elon Musk hafiften çıldırdı. 44 milyar dolar gibi bir para verdikten sonra aldığı Twitter’ı batırmaya çalışıyor. Onu batırmaya çalışırken de mümkün olduğu kadar çok insana saldırıyor ve kendini olduğundan büyük gördüğünü belli eden adımlar atıyor…
Musk, son bir yılda teknoloji rakiplerine, çalışanlarına ve sahibi olduğu Twitter’ı kullanan kişilere karşı dava açma tehdidinde bulundu. Şimdi de sosyal medyada nefret söylemini ve yanıltıcı bilgileri inceleyen bir sivil toplum kuruluşunu hedef alıyor.
X Corp, 20 Temmuz’da sosyal medyada araştırma yapan kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Dijital Nefreti Karşıtlık Merkezi’ne, “Twitter’a ve özellikle dijital reklam işine zarar verme amacı güden bir dizi rahatsız edici ve temelsiz söylemler dile getirme” iddiasıyla dava açma tehdidinde bulundu.
Bu STK aslında Twitter’daki nefret söylemini inceleyen bir araştırma yapacaktı ve sekiz makaleden oluşuyordu. Makalelerden birinde “nefret tweeti” için bildirilen 100 Twitter Blue hesabının 99’una karşı Twitter’ın hiçbir eylemde bulunmadığını dile getirdi. Musk, araştırmanın yanıltıcı olduğunu ve organizasyonun yanlış bir metodoloji kullandığını belirtti. Musk bununla da kalmayıp bu STK’nın “gizli bir gündemi desteklemek” amacıyla Twitter’ın rakipleri veya yabancı hükümetler tarafından finanse edildiğini öne sürdü.
Dijital Nefreti Karşıtlık Merkezi buna cevap olarak “Elon Musk’ın dürüst eleştiri ve bağımsız araştırmaları susturma girişiminde bulunduğunu söyledi ve teknoloji şirketlerinden, hükümetlerden veya bağlantılı kuruluşlardan herhangi bir fon kabul etmediğini vurguladı.
Reklam alamayınca çıldırdı
Musk’ın Twitter’ın reklam tarafında ciddi sıkışmalar yaşıyor. 1 Nisan’dan Mayıs’ın ilk haftasına kadar olan beş haftalık süre için reklam geliri, bir önceki yıla göre yüzde 59 düşüşle 88 milyon dolar oldu. Reklam verenler, hizmet üzerinde neyin söylenebileceğine veya söylenemeyeceğine dair kuralların kaldırılmasından rahatsız. ŞU anda kumardan esrara kadar birçok şeyin reklamı verilebilir durumda.
Bu tehditler son iki ayda X Corp’un üçüncü eylemi oldu. Mayıs ayında, Bir tehdit Microsoft’a sallanmıştı, geçtiğimiz günlerde yeni piyasaya çıkmaya çalışan Threads için Facebook ve Instagram’ın sahibi olan Meta da nasibini aldı. 44 milyar dolarlık Twitter satın almasıyla ilgili haksız ödemeler olduğunu iddia eden bir hukuk firması Wachtell, Lipton, Rosen & Katz da tehdit edilenler kervanına katıldı.
Musk sevilmiyor. O kadar antipatik değildi aslında geçmiş zamanlarında. Ama şu anda eskiden olduğundan kat be kat daha kötü gözüküyor. Kurumsal iletişimi bir kenara bıraktı. Her şeyi parası ve gücüyle yenebileceğini düşünüyor.
Çok yanlış yolda…