Dünyanın en büyük eve kadar fiber organizasyonu FTTH Konferansı’nın dokuzuncusu 14-16 Şubat tarihleri arasında Almanya’nın Münih şehrinde düzenlendi. 3.300’den fazla kişiyi ağırlayan konferansta Turkcell Superonline Genel Müdürü Murat Erkan, Turkcell Superonline’ın yatırımları ve 2012’de hangi alanlara odaklanacağı hakkında bilgiler verdi.
2011 yılının 3. çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre gelirlerini yüzde 36,2 artıran Turkcell Superonline’ın yıl sonu için yüzde 35 büyüme öngördüğünü ifade eden Erkan, “2008’den bu yana 1,2 milyar TL yatırım yaparak, 4 yıl gibi kısa bir sürede 75 ile değen fiber ağımız ile 1 milyonun üzerinde haneye “ışık hızında” fiber internet götürdük ve ilk kez Türkiye’yi fiber internetle biz tanıştırdık. Bu yatırımlarımız bizi Avrupa’nın en hızlı büyüyen fiber operatörlerinden biri yaptı” dedi.
Üstü kapalı olarak Türk Telekom’un fiber pazarına geç girmesini eleştiren Murat Erkan, “Bizden 4 yıl, hükümetin 2023 vizyonunu açıklamasından 2 yıl sonra pazara nihayet yeni oyuncular giriyor. Pazara yeni oyuncuların bu ilgisini görüyoruz ve büyük mutluluk duyuyoruz. Bizim yatırımlarımız öncü, hatta teşvik edici oldu, bundan da ayrı bir gurur duyuyorum” dedi.
2012 yatırımlarına geçmeden önce geçen yılki yatırımlarıyla ilgili belediyelerin izin verme sorununu gündeme getiren Murat Erkan, “2011 yılında yaklaşık 500 milyon TL yatırım planlamıştık. Çok önemli bir noktaya dikkatinizi çekmek isterim, bunun 100 milyon TL’lik kısmını yatırıma dönüştüremedik. Yıl boyunca fiber internet omurgamızı geliştirmek, eve kadar dünya standardında fiber internet hizmetini götürebilmek için pek çok şehrimizde yerel yönetimlerle yoğun görüşmeler gerçekleştirdik. 2011 yılı içinde bu görüşmelerimizi sonlandırabilmiş olsaydık, bugün ülkemize 100 milyon TL daha yatırım yapmış olacaktık. Bu da, yaklaşık 600 kişilik yeni istihdam, yüzde 85’i yerli olan tedarikçilerimizin gelirlerine katkı anlamına gelir ki, böylece ülkemizi 2023 hedeflerine bir adım daha yaklaştırmış olacaktık” dedi.
Her zaman geçmişe değil geleceğe bakmayı kendilerine ilke edindiklerinin altını çizen Murat Erkan, “2012’de de yatırımlarımıza aynı hızla, yaklaşık aynı hedeflerle devam etmek istiyoruz. Işık hızında fiber interneti götürdüğümüz hane sayında 1,3 milyonun üzerine çıkmayı hedefliyoruz. Bu yatırımlarımızdan pay alacak belediyelerimizle iş birliğine her zaman hazırız. Yatırım planlarımız tahmin edeceğiniz gibi ancak farklı tarafların iş birliği ile gerçek olabiliyor. Kamunun ve yerel yönetimlerin de altyapı konusunda gelişmelere açık ve destek olmasını, bizim gibi ülkeye yeni altyapılar kazandıran özel şirketlere de daha olumlu yaklaşmasını bekliyoruz. 2012’de belediyelerimizin de bize kucak açmasıyla yatırım hedeflerimizi gerçekleştireceğiz” dedi.
Yurtdışındaki iş birliklerine de değinen Erkan, “Turkcell Superonline olarak, yatırımlarımızın ilk gününden beri söylediğimiz gibi, İpek Yolu’nu Fiber Yolu’na dönüştürme vizyonunu, gerek Türkiye yatırımları gerekse de Ortadoğu ve Avrupa’daki iş birliklerimizle gerçeğe dönüştürüyoruz. Asya, Ortadoğu ve Avrupa arasında 2 milyar insanı birbirine bağlayan çok uluslu RCN projesinde veri ‘vana’sı 2012’de açılacak. Dünya çapında 60’ın üzerinde operatörle ses ve veri hizmetlerinde iş birliği yaparak “operatörlerin trafiğini taşıyan operatör” haline geldik. Avrupa’nın internet üssü olan Frankfurt, Londra, Amsterdam ve Sofya’ya fiberle direkt erişim anlaşmaları yaparak “vizesiz internet” dönemini başlattık. İstanbul hedefine ulaşma konusunda çok önemli adımlar atıyoruz. Bazı Avrupalı ve global operatörler ile çalışmalarımızın son aşamasındayız, 2012 içinde resmiyet kazandıkça sizlere güzel haberler vermeye devam edeceğiz” dedi.
“Fiber İnternet ile Keyfini Katla Kampanyası” ile birlikte pazarı “Sabit Fiyat Garantisi” ile tanıştırdıklarını ve tüketicilerin hayatını kolaylaştırdıklarını vurgulayan Erkan, “Tüketicilerin her tür kullanım alışkanlığına ve ihtiyacına uygun yeni kotalı ve limitsiz internet paketlerini pazara sunarak tüketicilerin seçim hakkını genişlettik” dedi. Yeni nesil bağımsız fiber altyapının tüm avantajlarını fiber internet severlere sunmaya devam edeceklerini vurgulayan Erkan, “Yeni katma değerli hizmetlerle abonelerimizin internet deneyimini zenginleştireceğiz, ücretsiz kurulum ve yerinde destek hizmetlerimiz, dünya çapında birincilik ödülüne sahip çağrı merkezimiz, 20 Mbps’ten başlayan internet paketlerimiz, çok avantajlı donanım kampanyalarımız ile 2011’de olduğu gibi 2012’de de sektördeki standartları belirlemeye ve yükseltmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Türkiye’de internet hızını ilk kez 8 Mbps’den 20 Mbps’e Turkcell Superonline’ın çıkarttığını hatırlatan Erkan, “Başlattığımız hız devrimini devam ettiriyoruz. Evlere kadar götürdüğümüz saniyede 1000 Mb internet hızı, dünyada pek çok gelişmiş ülkenin hayal bile edemediği bir teknolojidir. Turkcell Superonline olarak fibere yaptığımız yatırımlarla ve evlere kadar sunduğumuz saniyede 1000 Mb hızında internetle Türkiye’yi dünyada bu hizmeti sunan ilk 5 ülke arasına soktuk. Mesela şu anda bulunduğumuz Almanya’da saniyede 1000 Mb hızını evlerde sunan bir operatör yok” diye konuştu.
Murat Erkan, dünya ve Türkiye’de internet hızları ile ilgili karşılaştırmaları da paylaştı. Erkan, son yayınlanan Akamai raporuna göre Türkiye’nin ortalama hızı saniyede 2,7 Mb iken, Turkcell Superonline’ın kendi şebeke raporunda fiberde saniyede 17 Mb hız ortalamasıyla Türkiye’nin yaklaşık 6 katı hıza sahip olduğuna dikkat çekti. Netindex verilerine de değinen Erkan, internet kullanıcılarının ortalama hızının AB ülkelerinde saniyede 13,43 Mb, G8 ülkelerinde saniyede 11,79 Mb hız ortalamasına sahip olduğunu vurguladı.
Fiberdeki yatırım ve çalışmaları ile İran, Irak, Azerbaycan gibi ülkelere örnek olduklarını söyleyen Murat Erkan, “Yakın zamanda İran’dan, Irak’tan ve Azerbaycan’dan sektör yöneticileri bizimle bir araya gelmek istediler, bize fiberdeki deneyimlerimizi sordular; memnuniyetle tecrübemizi paylaştık. Bundan sonra da isteyen tüm yerli ve yabancı operatörlerle birikimlerimizi paylaşmaya, sektörün öncüsü olarak tecrübemizi aktarmaya hazırız” şeklinde konuştu.
Fiber internetin, iddialı bir iş olduğunu vurgulayan Erkan, fiberin gerçek fiber bağlantısı olup olmadığını tüketicinin anlaması için yolların bulunduğunu belirtti: “Eve kadar fiber optik kablo çekmek yerine, binaların altına, sitelerin içinde herhangi bir yere konulan VDSL kutular ile evlerdeki halen mevcut olan bakır kabloyu kullanarak verilen hizmeti fiber olarak adlandıramayız. Tüketicilere şöyle bir ipucu verebiliriz: Servis sağlayıcılarına sorabilirler, evlerine kadar saniyede 1000 Mb hızında fiber internet hizmeti veremiyorsa, bu sunulan internete “gerçek fiberdir” diyemeyiz. Bu yüzden FTTH Konseyi gibi uluslararası otoritelerin fiber internet tanımlarını dikkate alarak ülkemizde de bu standartları yerleştirmeliyiz.”
FTTH Konseyi Başkanı Chris Holden de Turkcell Superonline’ın Türkiye’de fiberdeki başarılı yatırım ve altyapı çalışmalarını ve bu alanda dünya çapında başarılarını çok yakinen izlediklerini belirterek, “Turkcell Superonline özel sektör olarak yaptığı yatırımlarla Türkiye’yi fiber dünyasında liderler arasına sokmuş bir operatör. Bu sayede Türkiye, 2011’de fiber internet alanında gerçekleştirdiği yatırım ve çalışmalarla Norveç ve Letonya ile birlikte Avrupa’da bu alanda en hızlı büyüyen ilk 3 ülke arasında yer alıyor. Bu yılki raporumuzda da Türkiye ilk kez Turkcell Superonline ile en başarılı fiber uygulamaları arasında yer aldı” dedi.
FTTH Konferansı’nın 10.cusunu gelecek yıl Londra’da düzenleyeceklerini belirten Holden, “Önümüzdeki yıllarda konferansı İstanbul’da gerçekleştirmek için Türkiye’yi listemize aldık. FTTH Konferansı’nı Turkcell Superonline’nın öncülüğünde İstanbul’a getirmekten mutluluk duyacağız.” dedi.
Avrupa’nın 2020 Dijital Ajandası’na da değinen Holden, “2020’de nüfusun yüzde 100’üne saniyede 30 Mb, yüzde 50’sine saniyede 50 Mb fiber erişimi hedefliyoruz. Bunun için gereken 280 milyar Euroluk yatırım maliyetini altyapı paylaşımıyla önemli miktarda düşüreceğiz. Altyapı paylaşımı hem iyi bir şebeke kurmak, hem oldukça yüksek olan maliyetleri düşürmek, hem de işin hızlı yürümesi açısından çok önemli. Türkiye de fiberde altyapı paylaşımına önem vermeli ve tüm operatörler birlikte hareket etmeli” şeklinde konuştu.