HaberTürk sosyal medyayı yakından ilgilendirdiğini düşündüğü bir haberi, Facebook üstünden kız bulmanın caiz olup olmadığını araştırmış.İslami büyüklerimiz kızların hamamda görülmesindense sosyal medyada görülmesinin daha iyi olacağını söylüyor. İlahiyatçı Yazar, Tefsir ve Hadis Uzmanı Ahmet Tekin islamiyetin “Gözü kapalı evlenin” demediğini söylerken islami genel kuralları çiğnememe suretiyle elbette ki bu tip siteler kullanılabilir diyor.
İlahiyatçı Yazar İhsan Eliaçık Eğer evlenme kastıyla tanışılıyorsa İslam’a uygundur derken normal hayatta tanışmakla, internet aracılığıyla tanışmak arasında bir fark yok buyuruyor. Eliaçık “Sen facebook’tan eş seçebilirsin de o kabul edecek mi? Karşı tarafın fotoğrafını görürsün ‘Aaa, bu bana uygun’ dersin ama bu elma tarlası değil ki! Burada tanışma vesilesi oluyor ama bence genellikle olumlu kullanılmıyor. İnsanlar normal hayatta başaramadıkları şeyleri, sanal hayatta başarmaya çalışıyorlar. Bana, herkes belki de hayattan kaçıp oraya sığınıyor gibi geliyor. İkisi de birbirine sığınmış oluyor, karşılaşıldığı zaman da bambaşka bir manzara çıkıyor ortaya, hayal kırıklıklarıyla sonuçlanıyor. Böyle yollarla değil de, bildiğimiz binlerce yıldır devam eden yüz yüze görüşerek, anlaşarak tanışma yolunu savunurum” vurgusunu yapıyor.
İslami Yazar İsmail Nacar, yuva kuracak insanların birbirerini görmesi gerektiğini söylüyor. Nacar, “Mühim olan yuvanın sağlıklı kurulmasıdır, sağlıklı yuva kurmak da güvendiğiniz yani sizin değer ölçülerinizi paylaşan insanların aracılığıyla olabilir. Bir yuva kurulacaksa mekanik birtakım araçlarla, birtakım sanal aracılarla yapılan evliliğin pek ciddi olmayacağı kanaatindeyim” diyerek Facebook’a karşı soğuk baktığını diye getiriyor.
İlahiyatçı Prof. Dr. Beyza Bilgin, bunlar dini değil sosyal konular olduğunu söylüyor. Bilgin, “Ben fotoğrafımı göndereyim, sen fotoğrafını gönder, ben şu işi yapıyorum, şu kadar kazanıyorum” şeklinde mesajlarla “Tanışalım sonra karar verelim” metodunu çok sağlıklı bulmuyorum. Çünkü kontrolsüz ortamlarda masum yönelişlerin istismar edildiğine de tanıklık ediyoruz. Bana ulaşan bir örnekte, eş olma amacı ile tanışmak üzere kadının evine gidip gelmeye başlayan bir erkeğin aslında kadını tanımayı ve onun emlakından faydalanmayı amaçlayan bir dolandırıcı olduğu anlaşılınca kadıncağız bu yolla ilişki kurmaya tövbe etmişti. Başka yollarla kurulan ilişkilerde de böyle kötü niyetlerle karşılaşılması mümkündür şüphesiz. Herhalde tedbirli olmakta ve yakınları ile de paylaşarak işleri yürütmekte fayda vardır. Bunlar dini değil sosyal konulardır.” diyor.