Fatih Projesi’nin iyimser ve kötümser ilerleme durumu

fatih bilancoFatih Projesi ile ilgili birçok yazı yazdım. İhalenin son durumu şu noktada kaldı oradan okuyabilirsiniz.

Sözcü gazetesi, projenin okullarda devletin yapması gereken taraflarıyla ilgili bir bilgiye ulaşarak bir haber hazırlamış. Bu haberle ilgili iyimser ve kötümser bakış açılarını sizinle paylaşayım istedim.

  •  İnternet altyapısı yenilenen okul sayısı binde 7. Yani yapılması istenen iş için yüzde birlik dahi performans yakalayamamışız. İyimser bakış açısı: Okullarımızın bağlantıları zaten yeniydi. Kötümser bakış açısı, bir sınıf dolusu çocuk bir ADSL hat ile internete girmeye çalışacak.
  • Akıllı tahta konusunda yaşanan ilerleme yüzde 17. İyimser bakış açısı, ülke çocuklarının yüzde 17’si artık daha akıllı bir biçimde eğitim ve öğretim görecek, fen matematik ve din bilgisi derslerini dünya standartlarında okuyacak. Kötümser bakış açısı, akıllı tahta diye 5 senedir bağıran büyüklerimizin sözleri havaya uçmuş kaybolmuş
  • Okullardaki sunucuların yenilenmesi durumunda yüzde 1 oranını yakalamışız. İyimser bakış açısı, 216 okulumuzda kesinlikle bir sunucu var. Kötümser bakış açısı sunucusu olmayan bir okul tablet, bilgisayar ve akıllı tahtayı nasıl çekip çevirecek?  21.473 okulda neler oluyor?
  • Türkiye’de sınıfların yüzde 29’u akıllı sınıflara dönüştürülmüş. İyimser bakış açısı iyi bir başlangıç. Kötümser bakış açısı 216 tane sunucusu yenilenmiş okul varken okulların hepsini akıllı sınıf yapsanız ne? Sınıf akıllı olunca ne oluyor? Bir sınıf nasıl akıllı hale geliyor adam gibi bağlantısı olmadan?
  • Uzaktan eğitim merkezi açılması durumunda yüzde 100’ü yakalamış durumdayız. Devlet kendisinin yapması gerekmeyen şeylerde son derece başarılı. İyimser bakış açısıyla Hüloğ! Kötümser bakış açısıyla tablet yokken, akıllı tahta yokken, sunucu yokken, bağlantı yokken uzaktan eğitim merkezi olsa ne olmasa ne…

Bu konu ülkenin geleceği. Bunu kimsenin yüzüne gözüne bulaştırmasına izin vermeyeceğim…