Fenerbahçe Yandex ile yaptığı reklam anlaşması çok ciddi ses getirdi. Daha önce burada bu anlaşmanın analizini yapmıştım. Arada kafamıza takılan sorular vardıki bunların cevaplarını araştıracağımızı söylemiştim. Bir de üstüne Milliyet gazetesinde Beşiktaşlı’ların da aynı anlaşmaya sahip olduğunu ancak tarayıcı indirmediğini ve bu yüzden para kazanamadığını dile getirdi. Bunlar doğru kişilere sorulmalıydı ve soruldu.
Yandex.Türkiye İş Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Zeynep Akgiray, konuyla ilgili sorularımızı çok ince detaylara girmeden yanıtladı. “Detaylara girmedi”den çok giremedi diyelim. Zira borsaya açık şirketler olan kulüplerimizin anlaşmalarını ince detaylarıyla üçüncü tarafların vermesini beklemek saflık olur.
Soru ve cevaplara benim üstüne katacağım yorumlarla birlikte bakmanızda fayda var…
1. FB taraftarının bir yıl boyunca günde kaç arama yapmalarını bekliyorsunuz?
Zeynep Akgiray: Taraftarların, normalde gün içerisinde merak edip ihtiyaç duydukları bilgilere kendilerine özel olarak tasarlanmış FBYandex.com.tr arama sayfası ya da FBYandex.Browser arama çubuğu üzerinden ulaşmalarını hedefliyoruz . Ortalama bir kullanıcı günde 7-10 arama bandında arama yapmakta, FB taraftarının da en az bu kadar arama yapması yönünde beklentimiz var. 2015-16 futbol sezonunda bu proje ile 2.500.000 taraftara ulaşmayı hedefliyoruz.
Yorum: Size bu sayfada linkini verdiğim yazıyı kaynak göstererek Fenerbahçe’nin daha önce yaptığı açıklamayı hatırlatayım: Fenerbahçe resmi sitesi 1 milyon taraftarın 25-30 arama yapması üstüne bir sistemden bahsederek 40 milyon kazanacağını dile getiriyordu. Yandex resmi ağızları taraftar sayısını 2,5 ile çarpmış ama arama sayısını olması gerektiği gibi 2,5 kat azaltmış. Çünkü bir kullanıcı günde 30 arama yapmaz, yapamaz. Özünde rakamlar ve arama sayıları aynı yere geliyor. Ama 2,5 milyon taraftar bulmak o kadar kolay mı? Belli olmaz, taraftarlık mantıkla bağdaşan bir şey değil…
2. Yeterli sayıda arama yapılmazsa ücret hiç mi ödenmiyor yoksa yine aramayla doğru orantılı bir ödeme mi yapılıyor?
Zeynep Akgiray: Kullanıcıların yapacakları aramalar ve karşılığında kulübe verilecek maddi destek konusunda bir alt sınır söz konusu değil. Her taraftar, yaptığı aramaların sayısıyla doğru orantılı bir şekilde takımına maddi katkıda bulunabiliyor. Yapılan her arama mutlaka kulübe gelir olarak yansıyor.
Yorum: Bu açıklama, sosyal medyada dolaşıp duran “belli tıklamaların altında kalırsa Fenerbahçe hiç para alamayacakmış” söylemini yalanlaması açısından çok önemli. Fenerbahçelilerin bunu akıllarında tutmasında çok büyük fayda var.
3. Eğer beklenenin üstünde arama yapılırsa aynı oranda mı artacak? Başkanın dediği gibi 100 milyon dolara kadar çıkacak mı yoksa bir üst limit var mı?
Zeynep Akgiray: Maddi destek ve arama miktarı konusunda bir alt sınır olmadığı gibi, bir üst sınır da yok. Taraftarların yaptığı arama sayısı ile doğru orantılı olarak kulübe sağlanan maddi destek de artacak.
Yorum: Bu çok acayip bir bakış açısı. Üst limiti olmayan bir online reklam olmaz, olamaz. Toplam geliri 900 milyon dolar civarında olan bir şirketin ne kadar tıklarsanız o kadar para veriyoruz diyebilmesi bir tek bana mı tuhaf geliyor bilmiyorum.
4. Diğer takımlarla yapılan arama anlaşması bundan farklı mı?
Zeynep Akgiray: Yandex olarak Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş’ın resmi arama motoru sponsoruyuz. Fenerbahçe ile beraber yürütülen bu proje, forma sponsorluğu ve buna bağlı olarak ticari kapsam açılarından farklılık göstermekle beraber Beşiktaş ve Galatasaray ile de arama performansına dayalı iş modeli bazlı anlaşmalarımız mevcuttur.
Yorum: Üç kulüple anlaymanın aynı olup olmadığını öğrenmek için sormuştum bunu. Akgiray doğal olarak Fenerbahçe’nin forma sponsorluğunu dile getirerek bu kulübün biraz daha avantajlı olduğunu söylemiş. Elbette bu aşikar… Ama Beşiktaş taraftarı da 2,5 milyon Yandex Tarayıcı indirip günde 10 kez ararsa 10 milyona kavuşacak mı? Yoksa 4 milyon mu olacak? Yani aradaki fark devasa mıdır yoksa küçük mü? Bu sorunun esas amacı şu: Bşikaş ve Galatasaray bu işe aslında aynı oranda para kazanamadıkları için mi o kadar asılmıyor yoksa kazanacakları paradan ve dünyadan haberi olmadığı için mi? Bu soru cevapsız kaldı ama araştırmaya devam edeceğim…
5. Diğer kulüplerle yapılan anlaşma maddi açıdan bundan farklı mı?
Zeynep Akgiray: Ticari anlaşma detayları farklılık gösterebiliyor. Örneğin Fenerbahçe anlaşması forma sponsorluğu kapsamı, yapılan tanıtım faaliyetleri ve yarattığı maddi değer açısından diğerlerinden farklılık göstermektedir.
Yorum: Gördüğünüz gibi konuyu birkaç farklı soruda birkaç ayrı şekilde dile getirdim ama cevap hep aynı oranda profesyonelce farklı şekilde verildi. Yandex’in iletişim birimini kutlamak lazım inanılmaz çalımlar bunlar :) Yani hep forma sponsorluğu dile getiriliyor ya… Forma sponsorluğu 10 milyon dolar olsun (Olmaz ya… Öyle olduğunu varsayalım) O zaman Galatasaray ve Beşiktaş taraftarları 2,5 milyon kişiyle günde 10 kez tıkladıklarında 40 değil 30 milyon doları kulüp kasasına götürebilecek mi? İşte tüm soru bu…