Freemium oyunlar nereye kadar?

Online oyun sektörünün yeni gözdesi freemium oyunlar. Erişimin ücretsiz, oyun içindeki içerik sağlamanın ücretli olduğu freemium oyunlar son zamanlarda o kadar çok yaygınlaşıp bağımlılık yapar hale geldi ki; artık insanlar psikologlara gitmeye başladılar.
FarmVille ve Tap Zoo gibi freemium sistemi ile işleyen oyunların amacı kullanıcıları girişte ücret almadan çekerek, uçsuz bucaksız bir kâr sistemine de hizmet etmiş oluyorlar.Bu etkenlerö freemium oyunları son derece popüler ve erişilebilir kılarken oyun pazarında uygulama içi satın almaların App Store’daki kârlılığın yüzde 70 gelir kaynağı sağlaması ne kadar önemli bir noktada bulunulduğunun da göstergesi.
Freemium oyunlar, oyunseverleri para harcamaya teşvik ettiği için birtakım tepkilerle de karşılaşıyor. Bazı oyun araçlarına satın alınmadan sahip olmanın mümkün olmaması gibi durumlarda ise oyunseverleri adeta bir bağımlı gibi kendine tutsak ediyor.
Buna karşılık olarak girişte para alan oyunlara baktığımız zaman para kazanmak için uzunca bir süre oyunun içinde bulunulup oynanmasını gerektiriyor. Peki ya bu sizce diğer oyunları, sosyal oyunlara göre daha masum yapar mı?
Üstelik, gerçek zamanlı para ödemesinin yapıldığı oyunların, oyuncular açısından daha çok tercih edildiğini ve çok daha iyi bir sistemle çalıştığını söylemek de mümkün. Çünkü o anda ödediğiniz bir parayla oyun içinde bir anda nerelere geldiğinizi görmeye başladığınızda her şey çok başka bir alemde seyrediyor gibi görünüyor. Bu oyun içi ödeme sistemi oyunlardan çıkartılırsa, ortada ne eğlence kalır ne de oyunların sahipleri için kârlı bir iş yapılmış olur.
Para kazanma sistemine alternatif olarak sunulmuş en yapıcı ve ahlaki bir sistemse hem paralı hem de ücretsiz olarak yer alacak versiyonlar sunarak her tercihe hizmet etmiş oluyorlar. Ücretsiz oyunlarda gelir reklamla sağlanıyor, diğerindeyse kullanıcıya oyun içi içerik sunarak. Üstelik her iki oynama sisteminde de oyun içinde aynı özelliklerö faz ve seviyeleri bulunuyor; yani oyuna ait ne varsa hepsi her iki türde de bulunuyor.
Bu sistem pek çok iOS yazılımcısının da yeni bir iş modeli olarak oldukça dikkatini çekiyor.  Oyun sektörü çok sık değişen, dinamikleri çok çeşitli olan ve anlık iniş ve çıkışlardan çok rahatlıkla etkilenen bir sekör. Önünü ve geleceği görebilenler sisteme ayak uydurup, kendinde de bir şeyler katarak ortaya çok daha şahane seçenekler sunabilir; ki bu da onun kişisel rekabet gücünü artıracaktır.