“Kullanıcılarımızın mahremiyeti ve güvenliğini bizim için son derece ciddi ve önemli bir konudur, son dönemde bunun aksini iddia eden haberler ise tamamen gerçek dışıdır. Gmail için geliştirdiğimiz güvenlik ve mahremiyeti özellikleri endüstriye öncülük edecek derecede ileri düzeydedir ve söz konusu koruma herhangi bir Gmail kullanıcısına e-posta gönderen herkes için geçerlidir…”
Google resmi kanallardan yukarıdaki açıklamayı yaptı. Benim anlamadığım bizim korktuğumuz şey… Lütfen şu aşağıdaki şeylerden birine karar verin:
- Biz maillerimize yabancılar giriyor diye mi korkuyoruz?
- Biz maillerimize devlet giriyor diye mi korkuyoruz?
- Biz yabancılar maillerimize girip bunu devlete verir diye mi korkuyoruz?
- Biz maillerimize istemediğimiz kişiler girer diye mi korkuyoruz?
Bunların hepsi ve her birinin birer cevabı var aslında. Biz kendimize kötülerden kötü seçece veya aslında kimse kötü bir şey yapmıyordur hayat ne güzeldir diye kendimizi avutacağız. Şöyle ki:
- Google isterse maillere girer, bunun için sizin şifrenizi filan bilmesine gerek yok adamın kendi sistemini kullanıyoruz. Ama Google üstüne basa basa yok kardeşim bakmıyorum deyip duruyor.
- Devlet isterse bizim maillerimize girer. Türkiyşe’de bütün telefon konuşmaları ve kayıtları Ankara’da bir binanın içine giriyor. İçeride ne yapıldığını bilmiyoruz. Devlet üstüne basa basa yok vallahi içeride bir şey yapılmıyor diyor. Bütün dinleme ve izlemelerin mahkeme kararıyla yapıldığı dile getiriliyor. Onlara inanmak durumundayız. Çünkü devlet eleştiri ya da kontrol kabul etmiyor. Şu anda elimizde alternatif devletimiz de yok.
- Yabancılar maillerimize bakıp bunu ülkelerle paylaşmadıklarını söylüyorlar. Yapsalar evet biz bu datayı paylaştık falanca ülkeyle de diyeceklerini düşünmüyorum. Ha ABD’de bir CIA yetkilisi herkesi nasıl dinlediklerini takır takır örnekleriyle anlattı. Ne oldu? Türkiye’de kaç kişi bunu takip etti, okuyup anlamaya çalıştı? Veya bunu yazanları takip etti? Haydi canım…
- Maillerimize istemediğimiz kişilerin girmesi her daim mümkün. Bu, bizim yüklemediğimiz bir antivirüs yüzünden de olabilir, bilgisayarını dikkatsizce kullandığımız bir arkadaşımız yüzünden de, şifremizi 123456 koymamız yüzünden de
Kişisel haklara sahip çıkmanın yolu teker teker şirketler ya da kişilerden şikayetçi olmak değildir. Eğer haklarınızın gaspedildiğini, kötüye kullanıldığını düşünüyorsanız topyekün hareket etmeniz gerekir. Bunun yolu da sivil toplum kuruluşlarıdır…