Google Motorola’dan ne aldı, daha önce kimleri aldı?

Google, 13 yıllık tarihindeki en yüksek meblalı hareketini yaparak rakibi Apple ve Microsoft’un bir adım önüne geçmek istiyor. 12,5 milyar dolar yatırım ise cep telefonu üreticisi Motorola Mobility’yi satın almak. Bu hamle rakiplerinin karşısında elini güçlendirmek adına Google için doğru bir hareket olarak görünebilir ancak Google’ın da Android yazılımlı telefonlar çıkardığını düşünürsek hem Android üreticileri ile ters düşmüş olacak hem de bu parayı bir cebinden alıp diğerine koyacak gibi görünüyor.

Bu satın alma Amerika ve Avrupa’daki denetçileri de Google’ın üstüne salacak bir hareket olacak çünkü Motorola’yı satın alması rekabeti engellemeye yönelik bir girişim olarak yorumlanabilir. Ayrıca Motorola’nın sahip olduğu 19 bin kişilik iş gücü ile Google’ın 28 bin 800 kişilik işgücü birleştiğinde nasıl bir kurum kültürü oluşacağı ise akla gelen bir diğer soru.
Google’ın bu satın almayı patent odaklı bir girişim olarak yaptığı düşünülürse, internet devinin oldukça ileri görüşlü bir atılım yaptığı söylenebilir. Motorola’nın 30 yıllık geçmişinde elde ettiği 17 bin ve şu anda bekleyen 7 bin 500 patent başvurusunun olduğunu da düşünürsek bir hayli mantıklı bir yatırım olarak görülebilir.
Microsoft, Nokia’yı Google’a kaptırmaktan korkarken, Oracle da Android’lerde Java yazılımının kullanılmasından dolayı Google ile mücadele ediyordu. Apple ile olan anlaşmazlıklar ise Android’in patlaması sonucu iPhone ve iPad’lerin popülaritesini tehdit etmesi sonucu zirveye ulaşmıştı. Köşeye sıkışan Google ise çareyi Motorola’da mı buldu?

Motorola’nın patent portföyüne sahip olmak elbette ki Google’a rakipleri karşısında çok şey kazandıracaktır. Google’ın CEO’su Larry Page, mobilitenin her geçen gün artan önemini belirterek Motorola’ya yapmayı planladıkları yatırımın kazançlarından bahsederken, bazı analistler konunun teknoloji devleri arasındaki patent savaşından kaynaklandığına değindi.

2005’te çıkardığı Razor modeli sonrası cep telefonu piyasasını alt üst edecek bir ürün çıkaramayan Motorola yıllardır adeta can çekişiyordu. Çıkardığı tablet bilgisayar ile iPad’in yanına dahi yaklaşamayan şirket, çareyi bu ürünü 599 dolardan 499 dolara düşürmekte buldu ama yine de bu hareketin çok büyük bir pazar payı getirdiğini söylemek oldukça zor.
Google’ın, Motorola’yı asıl iş modeli olan internet arama motoru ve reklamcılık işinden ayrı tutarak yöneteceği söyleniyor. Olası yasal düzenlemelerin önümüzdeki yılın ilk günlerinde tamamlanması bekleniyor. Şirketin 2008 yılında 3,2 milyar dolarlık satın alımının online reklam hizmeti veren platform DoubleClick’i bir yıl geçmeden tekrar gözden geçirildiğini hatırlatan regülatörler, şu anda iPhone ile mücadelenin ancak Android cihazlar ile mümkün olduğunu belirtti. Bu nedenle de şirketin henüz cep telefonu üretimi yapmadığı düşünülecek olursa böyle bir satın almanın gerçekleşmemesi an meselesi.
Google, 2004 yılından bu yana satın aldığı 136 şirkete 10,2 milyar dolar yatırmış bulunuyor. Şirketin diğer satın aldığı şirketlere göz gezdirecek olursak:
  • DoubleClick (2008): 3,2 milyar dolar – Dinamik, multimedya reklamları ve arama sonuçlarının yanında çıkan yazılı link sağlayıcısı
  • YouTube (2006): 1,76 milyar dolar – Video paylaşım platformu. Şirket için oldukça kârlı bir alışveriş sayılabilir.
  • AdMob (2010): 681 milyon dolar – Mobil reklam hizmet sağlayıcısı
  • ITA Yazılım (2010): 676 milyon dolar – ucuz uçak bileti teklifleri sayesinde Google online seyahat pazarında elini oldukça güçlendirdi.
  • Postini (2007): 546 milyon dolar – E-posta güvenlik hizmeti sağlayıcısı
  • Widevine Technologies (2010): 158 milyon dolar – Dijital haklar yönetimi yazılımı
  • On2 Technologies (2010): 123 milyon dolar – YouTube’daki bant uzunluğunu çözmede kullanılan dijital video sıkıştırma teknolojisi
  • Keyhole Corp (2004): Fiyat açıklanmadı – Dijital haritalama servisi, Google’da dijital yol tarifi almada pek çoğumuzun hayatını kolaylaştırmıyor mu?
  • GrandCentral Communications (2007): Fiyat açıklanmadı – Web telefonu özelliği sunan bu ürünün adı daha sonra Google Voice olarak değiştirildi.
Diğer Android yazılımlı telefon üreticileri ise söz konusu satışa oldukça sıcak bakıyor çünkü bu durumdan herkesin kendine göre bir çıkarı olması kaçınılmaz. Samsung ve HTC, satışı destekliyor çünkü böylece Android cihaz satıcıları, Apple ve Microsoft gibi devlerden ve Android’i kullanmalarının bu şirketlerin fikri haklarını ihlal ettikleri iddiasından korunmuş olacaktır. Ancak bunun yanı sıra bu satın alma Google’ın, Android yazılımlı telefonları yaptırdığı üreticiler ile arasını bozabilir çünkü bu Google’ı partnerden rakip pozisyonuna geçirecek bir davranış olacaktır.
Motorola’nın kablolu kutularının ise Google’a büyük avantaj getirme olasılığı satın alma için avantaj sayılabilecek bir diğer konu çünkü böylelikle Google yeniden yazılım gücü ile tüketicilerin karşısında boy gösterebilir.