Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, yine internet filtrelemesiyle yakından ilgilenen gazetecilerin çağrılmasının unutulduğu toplantıda Güvenli İnternet Hizmeti’nin test sürecinin 22 Ağustos’ta başlayacağını belirtti.
Dünya Ticaret Merkezi’nde gerçekleştirilen, konuyla yakından ilgilenen daha önce ne olursa olsun çağrılacaksınız müjdesinin vreldiği ama yine de bizim gibi yazarların çağrılı olmadığı toplantıda , konuşan Acarer, bu hizmetin 28 Temmuz 2010 tarihinde BTK’da Tüketici Hakları Yönetmeliği’nin bir maddesi olarak gündeme geldiğini anımsatarak, bu yönetmelikte güvenli internet hizmetine sahip olmanın bir tüketici hakkı olduğunun belirtildiğini ve bu doğrultuda çalışmalar yapıldığını söyledi.
Acarer üstüne basarak bu hizmetin tamamen tercihe bağlı olduğunu belirtti ve istemeyenlerin kullanmayabileceğini söyledi. Acarer özellikle hizmetin 22 Ağustos’ta başlayacağını söyledi ve servis sağlayıcıların bir an önce bu konuda hazırlık yapmaları gerektiğini söyledi.
Geçen hafta gerçekleştirilen İnternet Kurulu toplantısında alınan kararın yeni bir uygulama olması nedeniyle hizmetin 22 Ağustos’tan itibaren 3 aylık bir test sürecine tabi tutulacağını, bu sürede çeşitli değerlendirmelerin yapılacağını söyleyen Acarer, test sürecinin sonucunda 22 Kasım’da da Güvenli
İnternet Hizmeti uygulamasına geçileceğini belirtti.
Acarer, önceki Kurul kararlarında da aynı konunun bir kaç yerde tekrar edildiğini vurgulayarak, ”Eğer kullanıcı ‘Güvenli Profil’ kullanmak istemiyorsa standart paket şu anda neyse aynen devam edecek. Şu ankinden farklı bir filtre koyulmayacak. Standart tarifede bir internet sitesinin içeriğinde bir suç varsa zaten erişime engelleniyor” dedi.
Tabii ki şu anda 1920’li yılların kanunlarının getirdiği cinsel içerik polemiği devam ediyor. Bunlar suç olarak adlandırılıyor.
Şubat ayındaki kararda Güvenli İnternet Hizmeti’ni ”çocuk”, ”aile” ve ”yurt içi” başlıklı profiller olarak tanımladıklarını anımsatan Acarer, fakat yurt içi profilin oldukça yeni bir olgu olması nedeniyle, 3 aylık test sürecinde istendiği takdirde tekrar değerlendirmek üzere Güvenli İnternet Hizmeti profilinden çıkarttıklarını kaydetti.
Acarer, Güvenli İnternet Hizmeti’nin ”çocuk” ve ”aile” profillerinin iki seçenek üzerinden kullanılacağını anlatarak, şöyle devam etti: ”Bir abone bu hizmeti tercih ettiği takdirde ‘çocuk’ ve ‘aile’ profili olmak üzere iki tercih yapacak. Eğer kullanıcı ‘aile profili’ni seçerse yine kendi isteğine bağlı olarak oyun siteleri, sohbet sitelere ve sosyal medya sitelerini seçebilir. Güvenli İnternet Hizmeti Profili’ni seçenlere servis sağlayıcı tarafından şifre verilecek. Diyelim ki aile profilini seçtiniz, bu
şifreyi kullanarak, profiller arasında geçiş yapabilirsiniz. En önemlisi bu hizmetten çıkıp şuan ki mevcut internete de geçebiliyorsunuz.”
Bu hizmetin tamamen ücretsiz olacağının ve servis sağlayıcıların bu uygulamayı abonelere ücretsiz olarak sunma yükümlülüğünün bir önceki toplantıda kararlaştırıldığının altını çizen Acarer, ”Özellikle bazı yanlış anlaşılmaya yol açan ifadeleri değiştirdik. Bunun dışında yönetmelikte bir değişiklik olmayacak” dedi.
Acarer, Güvenli İnternet Hizmeti Çalışma Kurulu diye bir kurulun geçen haftaki toplantıda önerildiğini ifade ederek, şöyle konuştu: ”Bu kurulun bizim dışımızda olmasını kararlaştırdık. 11 kişiden oluşacak kurulda BTK’dan sadece 2 kişi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından 3 kişinin
olmasını öngördük. Ayrıca bu Bakanlığın yeni kurulun da başkanı olmasını öngördük. İnternet Kurulundan 2 kişi ve yine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının belirleyeceği 4 pedagog, sosyolog ve psikolog gibi konularında uzman kişilerin ‘çocuk’ ve ‘aile’ profili ile ilgili listeleri teşkil etmesi kararımızı gözden geçirdik.”