FRAND hukuk dilinde “fair, reasonable and nondiscriminatory” kelimelerinin kısaltılmışı. Yani mahkeme Samsung’a diyor ki “Sen Apple’a bu iş teknoloji standardı olduğu için bu teknoloji lisansını vermek zorundasın. Bunu yaparken de adil, mantıklı ve ayrımcılık yaratmayacak bir ücretle yapmalısın” dedi.
Yani özetle Samsung aslında “bunlar benim lisansımı kullanıyor sattırmayın” derken mahkemeden “kullansınlar hatta sen de iyi çocuk ol onlardan çok para isteme” şeklinde nasihat aldı.
Şirketler aradan bunca sene geçmesine rağmen halen lisans parası konusunda uzlaşabilmiş değiller. Apple’ın avukatı, Hollanda mahkemelerine yansıyan bu davanın gerçek sebebinin Apple’ı rehin tutmak olduğunu söyledi. Zira Apple geçtiğimiz aylarda Samsung’un tasarımlarını kopyaladığı gerekçesiyle bu ülkede ciddi sorunlar çıkarmıştı.
Apple’ın Hollanda avukatı, teknoloji standardı olan bir lisansın ücretinin belirlenememesiyle bir ürünlerinin birebir kopyalanmasının aynı kefeye konamayacağını belirtti.