Antalya Mühendis ve Mimarlar Derneği MÜMDER, internet filtresi konusunda bir açıklama yaparak bunu tamamen desteklediklerini belirtmiş. Bu konuda açılım arayan biz e yapacağını bilmeyen vatandaşlar onların açıklaması sayesinde çok sevindik ve içimize su serpildi. MÜMDER demiş ki:
Çağımızın en güçlü kitle iletişim araçlarından biri olan internet, dünya üzerindeki sınırsız bilgi kaynağından istifade edilmesine yardımcı olmaktadır. İnternet, eğitim ve bilim alanlarında büyük bir etkileşim ve paylaşım ortamıdır. İnsanoğlunun ihtiyaç duyduğu bilgiye en kısa zamanda ulaşmasını sağlayan internetin, başta ahlaksız içerikler olmak üzere, uyuşturucu, alkol, kumar-bahis, hırsızlık ve yasadışı örgütlerin teşhirleri gibi tehlike içerikli olumsuz yanları da bulunmaktadır. İnternet ortamında tehlike içerikli yayınların oranının azımsanamayacak kadar yüksek olduğu müşahade edilmektedir.
Bir dahaki sefere biri size interneti nasıl tarif edersiniz dediklerinde MÜMDER tanımını kullanın: İhtiyaç duyduğunuz bilgileri en hızlı size getiren ama ahlaksızlık, uyuşturucu ve kumarın kol gezdiği bir dünya… Bunu söyleyen insanlar da mühendis ve mimar.
Tehlike içerikli yayınların, ahlakî değerlerin kaynağı olan kültür ve inancımız üzerindeki tahribatıyla ilgili birçok bilimsel araştırmalar yapılmıştır. Yapılan araştırmalar, tehlike içerikli yayınların internetin en geniş katılımcı kitlesi olan çocuk ve gençlerin, milli-manevi inanç sistemlerini tahrip ettiğini ortaya çıkarmıştır. İnternet ortamında, sergilenmeye başlanan olumsuz, tahrip edici yayınlar çocuk ve gençlerin ruh alemlerinde, kişiliklerinde tamir edilemez yaralar açmaya başlamıştır. Çocuk ve gençlerde internet üzerinden başlayan ahlak erozyonu gerekli önlemler alınmazsa, tüm toplumu kanserli bir hücre olarak kaplayacaktır. İnternette yaşanabilecek bu olumsuzluklara rağmen, hedef kitle olan çocuk ve gençlerin, internetten güvenli, eğitici, eğlendirici bir şekilde yararlanmalarını sağlamak, başta aile bireyleri olmak üzere, bütün toplumun üzerine düşen bir görevdir.
Bilimle uğraşmış insanların bilimsel araştırma lafını böyle ipe sapa gelmez şekilde kullanması ne acı. Madem çok biliyorsunuz verin bakalım o araştırmalardan bir tane örnek, becerebiliyor musunuz? Yoksa yapılmış araştırmalar caponlar yapmış hem de lazerli yapmış demekle mi yetiniyorsunuz? Eğer bu araştırmalardan birini bile burada paylaşamazsanız siz yalancısınız. Ahlak erozyonuyla uğraşmak yerine akıl erozyonuyla uğraşırsanız bu tip bültenler geçmek durumunda kalmazsınız.
Ahlaksız ve tehlike içerikli internet uygulamalarıyla karşılaşmamak için tüm dünyada filtre programları kullanılmaktadır. Fakat, filtre programlarının bu önemli soruna yeterli çözüm üretemediği görülmüştür. İnternette söz konusu ahlaksız ve tehlikeli içerikleri üretmek, yayınlamak çok büyük sermayelerle yönetilen bir sektördür. Dolayısıyla, kişisel çabalar ve özel filtrelemelerle, bu içeriklerle mücadele etmek, yel değirmenleriyle savaşmaktan öteye gidememektedir.
Bu paragrafı asla unutmamak, bu insanlar varoldukça çevresindeki herkese işte bu cümleyi kuran abiler bunlar diyerek göstermek gerek. Demek kişisel çabalarla bu içeriklerle başetmeye çalışmak yel değirmenleriyle mücadele etmek ha? Siz ne mühendisiydiniz? Ama olabilir aslında. Eğer diz kapağından içi gıcıklanan bir tuhaf olan bir ırkın ahvadıysak, elbette internetteki o resimlerle başa çıkamayız.
Gelişmiş ülkeler, uzun yıllardır internetteki bu zararlı içeriklerle devlet eli ve desteğiyle, topyekün toplum olarak mücadele etmektedirler. Avrupa Birliği Komisyonu, üye ülkelerdeki kullanıcıların tercihlerine bağlı olarak farklı filtreleme profilleri ve arama motorları geliştirilmesine destek olunmasını, bununla birlikter internetin yasadışı ve zararlı içerikleriyle mücadele edilmesine yönelik tavsiye kararları almıştır. AB üyesi ülkelerde, 1999 yılından itibaren “Güvenli İnternet Hizmeti” uygulanmaya başlanmıştır. İngiltere’de tüm mobil şebekelerde, çocuk ve gençlerin, yetişkinlerin kullanabilecekleri içeriklere erişimlerini engelleyecek filtrelemeler kullanmaktadır. Bu fitreyi aşmak için yaş doğrulama ile başvuru yapılması gerekmektedir. İsviçre’de her internet servis sağlayıcıları, 16 yaşından küçük kullanıcıların müstehcen içerikli sitelere erişimini engelleyici tedbirler almaktadırlar. Avustralya’da “Aileleri İnternetten Koruma Projesi” ‘yle, 2008 yılından bu yana filtreleme çalışmaları yapılmaktadır. İspanya “Bilgi Toplumu Servisleri Kanunu” ile servis sağlayıcıları çocuklar için tehlikeli olabilecek içeriklere karşı kullanıcılarıı bilgilendirmeyi zorunlu kılmıştır. Japon Hükümeti, filtreleme servislerini teşvik ve yaygınlaştırma desteği vermektedir. Gelişmiş ülkelerde, internet güvenliğine yönelik, devlet destek ve teşikiyle yapılan, birçok uygulama bulunmaktadır.
Ya yalan söylüyor ya da bilmiyorsunuz. O güvenli internetle bizim konuştuğumuz güvenli internet arasında farklar var. Onlar bir takım insanlar gibi mayo sitelerini kapatmak gibi eylemlerde bulunmuyorlar. Onlar gay ve lezbiyen sitelerini de gündemlerinden çıkarmıyorlar. Onlar sizin aklınızın alamayacağı bir demokrasi ortamında yaşıyorlar. İsviçre örneğiniz tamamen yalan, Avusturalya örneğini de yanlış çevirmişsiniz. Japon hükümetinin nelere izin verdiğini bilseniz muhteelen ağlayarak kaçarsınız bu ortamdan…
Ülkemizde güvenli internet kullanımı ve filtreleme konusunda çok geç kalınmıştır.
Değil mi? En az on sene boyunca hiçbir sansüre takılmadan internete girip çıkabildik. Allah bizi kahretsin…
Halihazırda ülkemizde kullanılan filtreleme uygulamaları ücretli olup, kullanım sınırlamaları da içermektedir. Devletin uygulamayı planladığı “Güvenli İnternet Hizmeti” ücretsiz ve kolay kullanıma yönelik olarak tasarlanmıştır.
Ne biliyorsunuz? Nasıl incelediniz? Sadece BTK söyledi diye hemen kabul mu ettiniz? Siz nasıl bilim insanısınız?
Hızla gelişen,büyüyen bir Türkiye için sağlıklı bireyler ve toplum gerekmektedir. Sağlam bir aile yapısına sahip olacak bu milletin, çağdaş medeniyetlerin içerisinde gerçek yerini alacağına inanmaktayız. Güvenli İnternet Hizmeti, internet kullanıcılarına seçenekler sunarak kullanıcıların güvenli hizmet alanında zararlı yayınlardan korunmasını sağlayacaktır. Bu hizmeti almak konusunda bir zorunluluk bulunmamaktadır. Güvenli İnterenet Hizmeti almak istmeyen kullanıcılar, mevcut durumlarını muhafaza etme alternatifini de kullanabileceklerdir.
Yahu hangi seçenek? Neden siz okuduğunuzu anlamıyor ya da bir başkasının yazdığını okumayı denemiyorsunuz? Mevcut filtresiz düzende kaç tane site yasaklanmış acaba? Buna baktınız mı hiç? Ama yok siz sadece yandaş olmayı bilirsiniz. Sorgulamak yok sizde…
Çocuklarımızın ve gençlerimizin, internet yoluyla daha fazla ahlak erozyonuna uğramaması, milletine, devletine bağlı milli-manevi değerleriyle bütünleşmiş bir toplumun yeniden inşası için 22 Ağustos’ta uygulamaya girecek olan “Güvenli İnternet Hizmeti” ‘ni desteklediğimizi kamuoyuna ilan ediyoruz.
Milli ve manevi toplum için global bilgi bağlayıcıları çok büyük bir tehlike arzediyor. Akılı ön plana koyan bu tip gelişmeler sizin düşünce sisteminiz için çok tehlikeli… Aslında haklısınız, hemen kapatılmalı bu internet denen milli manevi değer düşmanı büyük pislik…