İngiliz O2 operatörü geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile yaklaşık 2 yıl önce kullanıma açtığı mobil cüzdan servisini 31 Mart itibariyle durduracağını ve Cüzdan servisi yerine alternatif mobil ticaret girişimlerine yatırım yapacağını açıkladı.
Operatörden yapılan açıklamaya göre mobil cüzdan, mobil ticaret ve mobil finansal hizmetlerin O2 operatörünün bağlı olduğu Telefonica Grubu için stratejik önemini koruduğunu, Nisan 2012’deki lansmandan sonra bu alanda önemli gelişmelerin yaşandığı ve yatırımlarını bu alandaki diğer fırsatlara kaydıracakları ifade edildi.
Geçtiğimiz Mayıs ayında Telefonica grubu, İspanyol Santander ve La Caixa bankaları ile Monetise adı verilen ortak girişim için global bir anlaşma yapmıştı. Yine benzer şekilde İngiltere’de de Vodafone ve Everything Everywhere operatörleri ile Weve ortak girişimini kurmuştu.
O2 operatörü, bu ay içinde mobil cüzdan kullanıcıları ile temasa geçilip hesaplarında kalan bakiyelerin Nisan ayı sonuna kadar kendilerine iade edileceğini de belirtti.
Çıkardığım notlar ;
1. Mobil operatörler giderek daralan Konuşma ve Mesajlaşma gelirlerini sağlıklı bir şekilde büyütmek için alternatif, yakın iş alanlarına ilgi gösteriyorlar. Mobil Finansal Hizmetler de (cüzdan, ticaret, ödeme vb) bunlardan en önemlisi.
2. Mobil Finansal hizmetler, değer zincirindeki agresif oyuncu (bankalar, dğzenleyici kurumlar, toplayıcı şirketler, operatörler) sayısının fazlalığı ve regülasyonların da önemli bir oyuncu olarak yer alması nedeni ile kolay bir iş alanı değil.
3. Telefonica bu alandaki en aktif oyunculardan. Bahsedilen ortak girişimlerin dışında MasterCard ile yine birlikte kurdukları ortak girişimleri, Wanda var. İspanyol kültürünün hakim olduğu, büyük nüfusa sahip ama bankacılık hizmetlerinin de o denli yaygın olmadığı Latin America ülkelerini düşününce bu yaklaşım son derece mantıklı.
4. Mobil operatörlerin her işi kendilerinin, mükemmel yapmaları zor. Buna bazen diğer değer zinciri oyuncuları izin vermiyor bazen de bu alandaki OTT çözümleri de facto oluveriyor bir şekilde. O yüzden bazen işi yapmak yerine doğru oyunculara yatırım yapmak daha akılcı olabilir. Yani Don Kişot’luğun anlamı yok.
5. O2’nun 2 yıl gibi kısa sürede, geleceği olan bir iş kolundaki servisi durdurması bana P. Drucker’ın ‘planlı terk‘ prensibini hatırlattı. Bazen bunu da yapabilmek lazım…