İngiltere “operatör sadakatini” koruma altına alıyor

İngiltere enteresan bir ülke. Biz ülkemizde tüketici verilerini çalanlara sert sert mi bakalım yoksa sağ kolunu mu keselim diye tartışırken onlar tüketiciyi uzun süreli imza attığı anlaşmalardan bile korumaya çalışıyorlar.

Operatörden cihaz ya da belli bir oranda indirim almak için 6 aydan üç yıla kadar imza atan ve bunun adını sadakat koyan anlaşmaları masaya yatıran İngilizler, bu insanların sadık kalmayı seçtiği için cezalandırılmasına karşı sesini yükseltiyor. Hatta sesini yükseltmekle de kalmıyor bunu yapan firmalara para cezası kesilmeye başlanıyor.

Çünkü imza atmış ve bir yere gidemeyen müşterilerden ekstra para alındığı söyleniyor ve sadakatin müşterdilere maliyeti sadece İngiltere’de yaklaşık 4 milyar sterlin.

Hükümet; Rekabet ve Piyasa Otoritesine (CMA) tüketici hukukunun ihlal edildiği yerlerde doğrudan para cezaları vermek için yeni yetkiler verilip verilmeyeceğini tartışmaya açıyor. Bu, rekabet gözlemcisinin mahkemelerden geçmesi gerekmeyeceği ve daha erken müdahale edip daha hızlı hareket edebileceği anlamına da gelebilir.

İlgili kurumlar, tüketicilerin taahhüt altına girdiği cihaz parasının tamamını ödedikten sonra yine aynı aylık ödemeyle ücretlendirme uygulamasına son vermelerini sağlamak için yeni kurallar önerdiler.

Ülkenin önde gelen isimlerinden Theresa May konuyla alakalı şunları söyledi: “Çok uzun zamandır birçok büyük şirket, insanların zorla kazandığı parayı vererek aldığı kötü hizmetler veriyor. Bunun sona erme zamanı geldi. Bugün CMA’ya daha yüksek güçler vermek, mevcut yaptırımları güçlendirmek ve müşterileri yanlış hizmet verenlerde karşı koruma zamanı…”