İnternet habercileri hakettiği yere gelecek mi?

İnternet gazeteciliği horgörülmüş bir alan. İnsanların ne kadar okuduğunu ve bunun ne tür bir etkisi olduğunu henüz ne gazete patronları anlayabiliyor ne de reklam verenler… Halen kişi başına reklam gösteriminde internet gazeteciliği normal gazetelere giden ücretlerden çok çok aşağılarda…

İnternet üstünde haber yapan gazeteciler, eğer bir gazetede çalışmıyorsa, gazetecilik mesleğine daha önce uzun yıllarını vermemişse veya sitesini Anadolu Ajansı gibi kaynaklara karnından bağlanmamışsa gazetecilik apması çok zor. Kurumsal bir değere sahip değil, kanunlar onu gazetecileri koruduğu gibi korumuyor, basın kartını rüyasında bile görebilecek durumu yok.

Tüm bunlar üst üste geldiğinde gazeteciler için birşeylerin yapılması gerektiği aşikardı. Konuyla kim ilgilenecekti? Tabii ki belli değil kim tutarsa elinde kalacaktı. Konuya AKP içinden ilk yaklaşım Bülent Arınç’tan geldi:

“Basın Kanunu’nun içine internet medyasının, paylaşım sitelerinin değil ama haber portallarının, adeta sarı basın kartı alabilecek, gazeteci kimliğini taşıyabilecek, ilan ve reklamlardan istifade edebilecek bir noktaya getirilmesini temin ettik. Bizde şöyle bir şey var; çoğulculuk katılımcılık da olsun istiyoruz. Ortaya bir taslak koyalım, bunu tartışalım, kim neresine itiraz edecekse onları da dikkate alalım. Bu formülü, RTÜK’te benimsedik ve faydalı oldu. Şimdi biz onu taslak haline getirince, internete verdik ve herkesin istifade etmesini temin ettik. Geçtiğimiz günlerde Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürümüz geldi, ‘süreler doldu, bize gönderilenleri biz bu yasa taslağının içinde değerlendirdik, bunu artık Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğüne gönderebiliriz’ dedi. Ben imzaladım, Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğüne gönderdik. Basın danışmanım burada, Genel Müdürün kendisi de pazartesi günü burada olacak. Belki bunu ayrı bir toplantıyla taslakta, tasarıda neler var, bunu sizlere açıklayayım.”

İnternet Medyası Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı Hadi Özışık Arınç’ teşekkür etti. Ama şu sorular yanıtlanmadan ne kadar teşekkür etsek o kadar saçma olur:

  1. Devlet internet medyasına neler verebilir? Devlet ihalesi ilanları mı verecek?
  2. Devlet hangi şartlarda ve kimlere basın kartı çıkaracak?
  3. Devlet neden birden bire seçimlerden önce yandaş olmaya yanaşmayan tek medya internete sevgilerini iletti? (Tuzak soru)
  4. Çok mu öküz altında buzağı arıyoruz?