Yayın hayatına başladığımız ilk günlerde IPV6 haberlerine başladık. İlk haberle Türkiye’nin bulunduğu durumu anlattık. İkinci haberle bakanın bu konuya bakışını anlattık. Üçüncü haberle global dünyada gelinen noktayı aktarmaya çalıştık. Son haberde ise en sonunda bir Türk şirketinin, Turkcell’in konuyla ilgili artık bir şeyler yaptığını gördük mutluluk duyduk. Vodafone da IPV6 testlerini tamamlayan şirketler kervanına katıldı.
Vodafone bugün yaptığı açıklamada testlerini tamamladığını ve IPV6’ya hazır olduğunu belirtti. Vodafone Türkiye, canlı şebekede, piyasada satılan ve IPv6 destekleyen bir cep telefonu üzerinden IPv6 dolaşım testini başarıyla tamamladı.
Gerçekleştirilen testin en önemli özelliği, cep telefonlarında deneyimlenebilmesi oldu. 2 Şubat 2011 tarihinde başlayan ve bir hafta boyunca süren testler süresince piyasada satılan ve IPv6 destekleyen ticari telefonlara IPv6 adresi tahsis edilerek toplam 22 test yapıldı. Test dâhilinde IPv6 adresi tahsis edilen mobil cihazlarla IPv6 ve IPv4 içeriklere erişim gerçekleştirildi.
Yaklaşık 30 yıldır kullanımda olan IPV4 protokolü, dünya genelinde internete bağlı tüm bilgisayarlara numara atanarak adreslenme yapılmasını sağlayan bir sistem. Yaklaşık 4,3 milyar adet numara içeren IPv4 protokolü, bugün Birleşmiş Milletler Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin verilerine göre, tüm adreslerin tam ve daha etkin kullanılamaması sebebi ile dünya genelinde sayıları yaklaşık 2 milyarı bulan internet kullanıcılarına yetmiyor. Bu sıkıntının araştırmacılar tarafından fark edilmesi üzerine geliştirilerek ilk kez 1998 yılında devreye alınan IPv6 sistemi, özellikle 2007 yılından bu yana IPv4 adreslerinin tükenmeye başlaması sebebiyle küresel teknolojinin gündeminde üst sıralarda yer alıyor. IPv4 protokolü maksimum 4,3 milyar adet IP numarasına izin verirken, IPV6 protokolü ile bu rakam teorik olarak sonsuz denebilecek bir büyüklüğe ulaşıyor (2 üzeri 128, yaklaşık 340 undecillion veya 3.4×1038 adet IP adresi).