Kaspersky raporu: Sersem sepelek bir toplum olduk

Kaspersky elbette net biçimde böyle bir şey demiyor. Ama rapordan ben çıkarıyorum. Biz elindeki mala sahip çıkamayan mal bir toplum olmayşa doğru emin adımlarla ilerliyoruz.

Kaspersky Lab ve B2B International tarafından gerçekleştirilen araştırmanın raporuna göre,  katılımcıların %16’sından fazlası, son 12 ay içinde bu sorunlardan en az birini yaşadığını belirtiyor. Daha yakından bakıldığında, kullanıcıların cihazlarının %9’unun tamir edilemez derecede zarar gördüğü, %3’ünün kaybedildiğive %4’ünün çalındığı ortaya çıkıyor.

Bu veriler, mobil cihazların kaybolması veya çalınmasının yaygın bir sorun olduğunu ortaya koyuyor. Ancak kayıplar bununla da sınırlı değil. Çünkü aynı araştırma, cihazla birlikte verilerin de kaybedildiğinde işaret ediyor.

  • Mobil cihazlar üzerinde en sık aşağıdaki veriler saklanıyor:
  • Akıllı telefonların %76’sı ve tablet bilgisayarların %65’inde kişisel fotoğraf ve videolar
  • Akıllı telefonların %64’ü ve tablet bilgisayarların %61’inde kişisel e-posta yazışmaları
  • Akıllı telefonların %22’si ve tablet bilgisayarların %23’ünde sosyal ağ hesapları ve e-posta hesaplarının parolaları
  • Akıllı telefonların %32’si ve tablet bilgisayarların %28’inde iş e-postaları
  • Akıllı telefonların %20’si ve tablet bilgisayarların %29’unda iş belgeleri
  • Hem akıllı telefon hem de tablet bilgisayarların %10’unda başta internet bankacılığı hesaplarının parolaları olmak üzere finansal bilgiler

VERİ CİHAZDAN DEĞERLİ

Bu rakamlardan da anlaşılacağı üzere, kullanıcılar mobil cihazlarında her türlü bilgiyi saklıyor ve bu veriler çoğu zaman cihazın kendisinden daha değerli kabul ediliyor.

Bu verileri kaybetmek ise üzüntü verici olmanın da ötesine geçiyor. Hassas verilerin kötü amaçlı kullanıcıların ellere düşmesi halinde sonuçlar, felaket boyutlarına varabiliyor: Şirketinizin gizli bilgileri bir anda yayılabiliyor; sosyal ağ siteleri, e-posta hizmetleri ve çevrimiçi bankacılık sistemlerindeki hesaplarınıza sızılabiliyor.

Dünyanın lider güvenlik şirketi Kaspersky Lab, ciddi krizler yaşama riskini önemli ölçüde azaltmanın güvenilir ve uygun yollarını kullanıcılarının hizmetine sunuyor. Kaspersky Internet Security for Android dünyanın en popüler mobil platformunu korumak için geliştirilen bir çözüm. Yazılım, siber tehditleri tespit edip engelleyen gelişmiş teknolojilerinin yanı sıra, değerli kullanıcı verilerinin yanlış ellere düşmesinin önüne geçen bir dizi fonksiyonu da içine alıyor. Hatta kayıp veya çalıntı bir cihazın bulunması ve geri alınmasına dahi yardımcı olabiliyor.

·         Kilitle & Yerini Bul (Lock & Locate) fonksiyonu kayıp bir cihazı bloke ederek akıllı telefon veya tabletin GPS’inden elde edilen verileri kullanarak yerini tespit edebiliyor.

·         Veri Sil (Data Wipe) cihaz üzerinde saklanan tüm verileri tamamen siliyor,

·         Sabıka Fotoğrafı (Mugshot) fonksiyonu gizlice kayıp cihazı kullanan kişinin fotoğrafını çekerek polise gönderebiliyor;

·         SIM İzle (SIM Watch) modülü, SIM kartı çıkartılmış dahi olsa sahibinin mobil cihazı bloke etmesine veya belleğini silmesine imkan veriyor.

Uzaktan çalıştırılan özelliklerin tümüne, sahibinin kayıp cihaza bir bilgisayar veya diğer herhangi bir mobil cihaz üzerinden erişebilmesine imkan veren bir web tabanlı kontrol merkezi olan Hırsızlığı Önleyici Web Yönetimi üzerinden erişilebiliyor. Ne yazık ki, çalıntı veya kayıp cihazın ve üzerinde saklanan bilgilerin meşru sahibine geri verilmesi her zaman mümkün olmuyor. Bununla birlikte, Kaspersky Internet Security for Android bu değerli kişisel bilgilerin yanlış ellere düşmesini engellemeye yardımcı oluyor.