KOBİ’ler oltaya geliyor

Pandeminin etkisiyle hizmetlerini, QR kodlar ve temassız ödeme gibi yeni teknolojilerle birleştiren KOBİ’ler bu yeni sistemlere ilişkin siber güvenliklerini sağlamakta zorluk çekiyor. Yapılan araştırmalara göre hackerler KOBİ’lere saldırmak için en sık oltalama saldırılarını tercih ederken, kurumların %41’i yetersiz önlemlerden dolayı saldırlar karşısında savunmasız ve umutsuz kalıyor. Pandemi krizinin etkisiyle daha da kötüleşen siber güvenlik sorunlarına karşı şirketlerin dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Komtera Teknoloji Kanal Satış Direktörü Gürsel Tursun, günümüzde karşılaşılan en yaygın siber güvenlik sorunlarını ve kurumların alabileceği önlemleri sıralıyor.

KOBİ’ler Siber Saldırılar Karşısında Umutsuz!

Büyük şirketlere ulaşmak için fazla çaba harcamak istemeyen hackerler, KOBİ’leri amaçları doğrultusunda basamak olarak kullanmaya devam ediyor. Güçlü saldırılar için yeterli siber güvenlik önlemi bulunmayan birçok KOBİ ise saldırılar karşısında umutsuz kalıyor. Yapılan araştırmalar, KOBİ’lerin %85’inin siber güvenlik sorunlarının işleri üzerinde ciddi olumsuz etkileri olacağı konusunda hemfikir olduğunu ve %57’sinin büyük olasılıkla işlerini kaybedeceklerini düşündüğünü raporluyor. KOBİ’lerin siber saldırganların yalnızca büyük şirketleri hedef aldığına dair olan inancını artık geride bırakarak siber alt yapılarını güçlendirmeleri gerektiğini aktaran Gürsel Tursun’a göre saldırılardan korunmak isteyen kurumlar için basit ama etkili adımlar bulunuyor.

KOBİ’lerin En Büyük Düşmanı: Oltalama Saldırıları

Yapılan araştırmalar fidye yazılımı saldırılarına ve CEO dolandırıcılıklarına ek olarak kimlik avı saldırılarının, KOBİ’lerin maruz kaldığı en yaygın siber olaylar arasında olduğunu ortaya koyuyor. Özellikle siber suçluların, pandeminin neden olduğu endişelerden yararlanarak COVID-19’u konu alan saldırılar düzenlediğini belirten Gürsel Tursun, KOBİ’lerin bu saldırılarla karşı savunmasız kalmasının başlıca nedenlerini sıralıyor.

1. Siber tehditlere karşı düşük farkındalığa sahip olunması.

2. Kritik ve hassas bilgiler için yeterli korumaya sahip olunmaması.

3. Siber güvenlik önlemlerinin uygulanması için katlanılan maliyetleri karşılayacak bütçe eksikliği.

3. Bilişim ve iletişim teknolojileri uzmanlığının ve personelinin yeterli seviyede olamaması.

4. KOBİ’lere uygun kılavuzların olmaması.

5. İnternete taşınmak.

6. Düşük yönetim desteği.

Siber Saldırılardan Korunmanın 3 Etkili Yolu

Komtera Teknoloji Kanal Satış Direktörü Gürsel Tursun, siber güvenlik alt yapısını güçlendirmek isteyen KOBİ’ler için 3 temel siber güvenlik adımını sıralıyor.

1. Çalışanlarınızı süreçlerden haberdar edin. KOBİ’lerin karşılaştığı en büyük zorluklardan birini bilgi eksikliği oluşturuyor. Büyük şirketlere göre saldırı riskinin daha az olduğunu düşünen kurumlar, çalışanların siber güvenlik konusunda bilinçlendirilmesini arka plana atabiliyor. Ancak çalışanlar siber güvenlik ekosisteminde önemli bir rol oynuyor ve farkındalıklarının yüksek olması olası saldırılara karşı savunma yapabilmeyi kolaylaştırıyor.

2. Cihazlarınızın güvenliğini artırın. Şirketlerin büyüklüğü ne olursa olsun, mobil cihazlarda daha fazla iş yapıldığı gerçeği değişmiyor. KOBİ’lerin, mobil cihazları kötü amaçlı yazılımlardan koruması, üzerlerindeki erişimleri güvenli bir şekilde takip etmesi ve yetkisiz erişimlere karşı koruması gerekiyor.

3. Profesyonel destek almaktan kaçınmayın. Özellikle siber güvenlik konusunda yetersiz önlemlere sahip olan KOBİ’lerin kendileri için uygun, sağlam bir siber güvenliğe sahip olabilmesi gerekiyor. Bu konuda alacakları profesyonel destekler ile gerekli siber güvenlik çözümlerine ve süreçlerine sahip olabileceklerini unutmamaları önem arz ediyor.