Korsanlık Sony’e 173 milyon dolara maloldu

Sony CEO’su Howard Stringer, PlayStation Network oyuncularına kitle halindeki hareket etmelerinden ötürü kullanıcıların sadakatlerini onurlandırdı. Hacker saldırılarına rağmen firmadan vazgeçmedikleri için müşterilerine teşekkür etti. Stringer, Nisan ayında yaşanan ve 100 milyondan fazla online oyun ve eğlence hesaplarındaki gizli bilgilerin ihlaline neden olan veri açığı olayından dolayı özür diledi.

Stringer aylık yatırımcılar toplantısında, geçen ay başlatılan servis yenileme sürecinden sonra üyelerin yüzde 90’ının sisteme geri döndüğünü açıkladı. “Sizin de hoşunuza gideceği üzere markamızın algısı yeniden düzelme kaydediyor.” sözleriyle durumu ifade etti. Üst düzey yöneticiler toplantıda, hacklenme olayından ötürü kızgın ve hayal kırıklığına uğramış bireysel yatırımcılardan gelen zorlayıcı sorulara maruz kaldı.

Sony’nin hisse fiyatları bu yıl içinde yüzde 30’luk bir düşüş yaşarken, Nikkei ortalamasına göre yüzde 6’lık bir düşüş yaşanmış durumda. Tokyo merkezli şirket, hacklenme olayının müşteri destek, müşteri geri kazanımı için yapılan cazip teklifler, yasal ödemeler, düşük satışlar ve güvenliği güçlendirme gibi unsurlardan dolayı şirkete 14 milyar yene (173 milyon dolar) mal olacağını belirtti.

Stringer yaptığı açıklamada Sony’nin, fikri hakları koruyucu ve hackerları dava eden bir şirket olduğu için cezalandırılmak üzere bu saldırıya uğradığına değindi. Dava edilen hackerlardan Geohot, PlayStation 3’ün işletim sistemine girerek internette de bunu nasıl yaptığını adım adım anlatmıştı. Stringer birtakım kurumsal varlıkların bazıları tarafından korunmasının istenmediğini belirtti.

Sony’nin teknoloji birimi üst düzey yöneticisi Josh Shaul’un açıklamasına göre şirket saldırılar başlamadan çok daha önce önlem alarak güvenliği sağlamalıydı. Shaul, “Sistemin yaklaşık 20 kere saldırıya uğramış olması çok da verimli bir güvenlik sisteminin olmadığını gösteriyor.” şeklinde sözlerini tamamlıyor.

Stringer, yönetim kuruluna ve tüm yatırımcılara karşı sorumluluğunun bu geçiş sürecini iyileştirmek ve Sony’nin konumunu küresel bir marka haline gelmeyi, günümüz dijital döneminde içerik ve hizmet alanlarında lider olmayı ve süreklilik gösterecek bir gelişme ve büyümeyi hedeflediklerini belirtti. Stringer, bu yıl içinde 80 milyar yen (989 milyon dolar) kar beklediklerini de sözlerine ekledi.