Madem kağıt hayatımızdan çıktı ihaleden de çıksın

Kamu İhale Kurumu’nun EKAP projesiyle ihalenin yayınlanması, tekliflerin toplanması ve sonuç bilgilerinin yayınlanması gibi tüm süreçler, elektronik imza yardımıyla dijital ortamda gerçekleştiriliyor ve süreç çok daha sağlıklı işliyor. İhaleye katılmak isteyen firmaların elektronik imza sahibi olmaları gerekiyor.

Türkiye’de yılda 150 bin ihale yapılıyor ve yaklaşık 25 bin firma ihaleye katılıyor. Tüm bu ihalelerin dijital ortamda yapılması %20 tasarruf sağlanması anlamına geliyor ve yılda 50 milyar TL tasarruf edileceği tahmin ediliyor. Yeni uygulamanın tasarrufun yanı sıra ihalelerdeki yolsuzluk algısını da kaldıracağı umuluyor. Çünkü bu sistem kamu ve sektörün yüz yüze gelmesini engelliyor, tüm süreç dijital ortamda şeffaf bir şekilde işliyor.

Konuyla ilgili E-GÜVEN Genel Müdürü Can Orhun şu açıklamayı yaptı: “E-devlet uygulamaları kamu, firmalar ve vatandaş açısından çok ciddi zaman ve para tasarrufu sağlarken ihale süreçleri gibi kritik uygulamalara da şeffaflık sağlıyor. Bu açıdan Kamu İhale Kurumu’nun e-ihale projesi Türkiye’de elektronik ortamda yapılan işlere çok önemli bir kazanım sağlıyor olacak. Teklifi gönderen kişi ve kurumun kimliğinin kesin olarak belirlenmesi, yasal olarak işlem yapabilme yeteneği, teklifin imzalandıktan sonra hiç bir şekilde değişikliğe uğratılmamasının teknik olarak da garanti edilmesi ve ihale bitiş saatine kadar tekliflerin kimse tarafından görülmemesine imkan tanıyan elektronik imza, bu optimizasyon, yasal süreçler ve şeffaflık konularında yine çok önemli bir rol oynayacak.”