Meğer Google ne kötüymüş, sadeleşince anladık

Google geçtiğimiz günlerde bizim sitemizde de size anlatmaya çalıştığımız bir sadeleşmeye gitti. Birkaç farklı biçim ve yerde bulunan gizlilik sözleşmeleri bir araya getirildi, sayfa sayısı azaltıldı ve yazıların hacmi azaltıldı. Bütün dünya ile aynı anda Türkiye’de de sayfa sayısı azalan Google gizlilik sözleşmeleri okundu. Başladı Google bize bunu nasıl yapar şarkıları…

Önceki Gün Hürriyet gazetesinde köşe yazısı şeklinde çıkan Google yüzünden hepimiz öleceğiz tadındaki yazıya bugün Milliyet gazetesinden Şükrü Andaç ile röportaj yapan BTK Başkanı Tayfun Acarer katıldı. Tayfun Acarer Google bilgi toplayamaz diyor. Mahkeme kararı yok ki nasıl toplayacak diyor. Niye topluyor söylesin diyor. Haberde Şükrü Andaç ucu açık sebepler olarak iteliyor bilginin toplanma sebebini…

Oysa büyüklerimizin atladığı bir nokta var: Googe yaklaşık kurulduğu günden beri herkesin bilgisini topluyor. Eğer siz de keni Gmail hesabınızı düzenli olarak kullanan biriyseniz biraz Google karıştırınca göreceksiniz ki yıllardır yaptığınız her aramanın kaydı kuydu tutulmuş. Aradığınız her kelimeyi aslında Google içinde bulabilirsiniz. Bunun yanında siz hiç farketmediniz mi Gmail içine gelen elektronik postalarınızın yanında tam da o postada konuşulanlardan bahseden reklamlar oluyor. Yani siz elektronik postalara bakılmadığını mı düşünüyorsunuz?

Google sadece gizlilik sözleşmelerini sadeleştirdi. Uzun okumayı sevmeyen insanlar daha hızlıca olayın özünü kavrayabiliyorlar. Öyle ne idüğü belirsiz bsebepler için de değil, Google açık ve net bir biçimde reklam ve benzeri alanlarda kullanılmasından bahsediyor verilerin. Bunun yanında ABD çok takmıyor ama Avrupa bar bar bağırıyor ve kimse duymuyor: Google şimdiye kadar başına gelenlerden sonra pes etti ve verileri devletlerin ilgili kurumlarının (Mesela BTK gibi) kullanıcılarla ilgili ihtiyaç duyduğu verileri sağlayacak.

Biz verilerin gizliliği tartışmalarını çok geriden izliyor ve sadece sadeleşince okuabiliyoruz. Şu anda BTK gazetelere çıkıp bağıracağına bankaların nasıl kendi aralarında bizim kişisel datalarımızı birbirleriyle payaştığını açıklasın. Türk Telekom’a verdiğimiz telefon numarası ve anne kızlık soyadlarımızın nasıl olup da üçüncü parti şirketler tarafından çalınıp bize ADSL satılmaya çalışıldığını anlatsın, bana SMS gönderip şerefsizleri nasıl engelleyeceğini anlatsın.

Ama BTK bin senedir aynı şeyi yapan Google’a şu saatten sonra “kafa tutmasın”. Bunun sonu yine saçma sapan filtrelemeye site kapatmaya gidecek diye korkan bir tek ben miyim?.