Microsoft küllerinden doğmaya çalışıyor

Windowsapps_02_WebÖnce Microsoft’un küllerinden doğması için ölmüş olması lazım diyenlere önden cevap vererek başlayalım: Mobil dünyayı neredeyse pas geçti, işletim sistemi dünyasını Windows işletim sistemi olmayan tabletlerin domine etmesine izin verdi. Son işletim sistemi çalışmaları da harika gitmiyor. Evet belki ölmedi ama en azından son kullanıcı pazarı için 1990’ların Microsoft’u olmadı da kesin…

Şirket 2-4 Nisan tarihleri arasında eskiden Türkiye’den gazetecilerin de götürüldüğü geliştiriciler konferansı gerçekleştirdi. Orada konuşulanları şirketin gönderdiği resmi bülten, oraya katılanların blogları ve zaman içinde edindiğimiz bilgi birikimleriyle harmanlayarak TKNLJ stilinde sizlerle paylaşayım…

  • Microsoft artık 9 inçten küçük aletlerden işletim sistemi parası almayacak. Bu da demek oluyor ki telefonlara ücretsiz girerek Android ile yarışı onun bedava kulvarına çekmeyi planlıyor. Bu yarışı sadece Nokia üstünden giderek beceremeyecekleri kesindi zaten…
  • Nokia üç yeni telefonunu orada duyurdu. Bu da demek oluyor ki artık Nokia’nın kendi öz varlığı yok. Oranın assolisti bile değil. Orada havayı ısıtan bir uvertür konumunda.
  • İşletim sistemi grup başkan yardımcısı amacının Windows’u herkese hitabeden bir platform yapmak olduğunu söylemiş. Bence talihsiz bir iletişim. Çünkü Microsoft eskiden herkesin platformuydu. Artık öyle olmadığını bizzat en üst düzey yöneticiler söylemiş.
  • Microsoft bundan 10 yıl kadar önce ataç ve çatlak profesör görünümlü kişisel asistanını algısıyla beraber kaybetmiş olmalı. Şimdiki kuşak Apple’ın Siri’sini ilk kişisel asistan sanıyor olabilir. Ama Microsoft kendi asistanını Siri’ye bakarak yeniden tasarlamış görünüyor. Cortana isimli asistan Bing arama motorunu kullanıyor, davranış analizi yapıyor, kişisel bir etkileşim kurabiliyor. 2015 yılından önce de ülkemize gelmeyecek. Ha şahsen Siri’den önce Türkçe konuşacağına eminim bu konuda iddiaya bile girerim.
  • Microsoft’un en önemli işlerinden biri de kurumsal dünyaya dalması olacak. Uzaktan erişimle cihazları kontrol ederek müdahale edebilme, aynı 1990’lı yıllarda başlayan Windows uzaktan yönetimi gibi cep telefonlarına çok şey kazandıracak. Android ve iOS işletim sistemlerine karşı bu tecrübesini daha iyi kullanmalı. Zaten yeterince geç kaldı bu alanda… 
  • Windows 8.1 önümüzdeki aydan itibaren telefonlara ücretsiz olarak dağıtılacakmış. Şu andaki çok minik mobil Windows varlığı yüzünden çok sorun çekeceklerini zannetmiyorum…
  • Yabancı kaynaklarda da öne çıkan en enteresan yanlardan biri Microsoft’un belki de attığı geri adım: O alıştığımız Başlat menüsü yeni düzende pek bir uzaklara atılmış, gözden yitmişti. Kullanıcılar o kadar çok dövdüler di tırım tırım geri getiriyorlar o menüyü. Kullanıcıyla kavga etmek her zaman harika sonuçlar getirmez. Olsun, hatadan dönmek de erdemdir.
  • Bence konferansın en önemli mesajlarından biri icat edildiği tarihten bu yana hep daha fazla disk alanı ve hafıza kullanımı isteyen Windows’un geriye doğru adım atması oldu. Söylenenlere bakılırsa 1 GB bellek ve 16 GB disk alanı bu işletim sisteminin çalışmasına izin verebilecek. Bu da neyi getirecek? Tabii ki ucuz, örneğin 300 doların altındaki tabletlerde Windows satılabilmesini… İşte o zaman Android ile yarışmaya başlayabilir.
  • Buraya kadar yarış hep Android ile yarışmaya çalışıyordu. iOS ile yarışabilmek için de programlama özelliklerini geliştirmeye çalışacak. örneğin telefon için ayrı bilgisayar için ayrı yazılım paketleme sistemi olmayacak. Bir kez programlayan ikisi için de kullanabilecek yaptığı işi.
  • Windows mağazası da aynı iTunes gibi uygulama keşfi, gelir paylaşımı ve kişiselleştirilmiş uygulama tavsiyeleriyle bezendi. Bunu 1990’ların ortasında yapsa harika olurdu, ama kısmet bugüneymiş.
  • Ben bir süredir gelişmelerini yakından takip ettiğim Kinect için yapılanları hayranlıkla izliyorum: Microsoft hareket algılayan bu cihazı sistemiyle o kadar iyi birleştirdi ve bunun kaynak kodlarını öylesine açtı ki ileride Microsoft’u işletim sistemi değil Kinect ile hatırlıyor olabiliriz