Mikro ödemenin makro katkısı

Bugün dünya gazetesinde Datassist’in katkılarıyla hazırlanan mikro ödeme yazısında mikro ödemeler ve bmunun hayatımıza etkisi anlatılıyor. Yazıda en ilgi çekici yerlerden biri mikro ödemenin sosyal medyaya etkisi. Bölüm tam olarak şöyle:

Sosyal medyanın etkisi çeşitli yardım organizasyonlannda kendini gösteriyor. One Laptop PerChild (OLPC) (Her Çocuğa Bir Bilgisayar) projesi dünyanın farklı bölgelerinde yoksulluk çeken çocukları bilgisayarla tanıştrrmakta. Kampanya, çocukların yeni firsatlan keşfetmelerini, deneyimlemelerini ve kendilerini farklı şekillerde ifade edebilmelerini hedefliyor.
Amaç bilgisayarın ötesinde eğitim ve bilgi vererek yoksullukla mücadele etmek. 100 dolarlık bilgisayar olarak bilinenprojenin başladığı 2007 yılından bu yana 1.5 milyonu aşkın bilgisayar üretilmiş. Açık kaynak yazılımların kullanıldığı bu bilgisayarlarda 96 dilde bilgi alışverişi yapılabiliyor.
Kampanyanın hızla yayılmasında Facebook Connect’in büyük payı var. Kampanyanın amacı uğruna, milyonlarca insan mikro ödemeler yaparak çok uzaklardaki hayatlara etki edebiliyor. Sadece Amerika genelinde üniversite kampüslerinin projeye katılımı yüzbinlerin eğitimine katkı sağlayabilmekte. Facebook Connect ile Amerika’daki tüm kampüslere ulaşıldığını düşünün. Amerika’da 4000’in üzerinde kampüs, 18 milyonun üzerinde üniversite öğrencisi var. Her üniversite öğrencisi 1 dolar bağışlasın. 18 milyon dolar eşittir 180.000 bilgisayar. Peki ya 5 dolar verirlerse. .. Sadece Amerika değil, tüm dünya ülkeleri kampanyayı desteklerse.
Facebook Connect ile sizin projeye katkınızı arkadaşlarınız anında görüyor, onlann.kanurmnı.da;onlann sosyal.networku görüyor derken ağ görünmeden, vi-: rai bir etkiyle, hızla büyüyor. Küçücük bir yardım kocaman bir kitleye ulaşarak büyük bir yardıma dönüşüyor, hem de çok kısa sürede. Mikro ödemelerin ve sosyal medyanın yarattığı sinerji karşı konamayan bir güç oluşturuyor. Önümüzdeki günlerde PayPal ve Facebook ortaklığının alışverişlere nasıl yansıdığım göreceğiz.