Mısır taneleri gibi demokratikleşme

Mısırlılar akıllı, öyle polemiğe girmediler. Baktılar ülkelerinde olaylar oluyor, toplu olarak interneti, yurt dışına erişimi ve hatta ülkedeki GSM erişimini kapattılar. Nasıl bir motivasyonları vardı? Şimdi bela internetteki bir siteden, wikileaks’ten geldi ya… Kapatırsak oradan gider diye düşündüler muhtemelen. Tabii bunun yanında internet üstünden haberleşerek olay çıkaranların da önünü kesmiş olabilirler.

Şimdi esas mevzuya geçmeden önce sizlere Mısır’ın teknolojik alt yapısının ne düzelde olduğunu anlatacak birkaç küçük bilgi verelim: Mısır dünyada Wimax adı verilen ve kablosuz olarak onlarca megabit hızındaki internet bağlantısının ilk test edildiği ülke. Ama bunun yanında taksicisinden profesörüne, geceleyin insanların arabalarının farlarını “benzini bitirir” diye yakmadıkları bir ülke. Kendi içinde büyük teknolojik tezatlar barındırıyor yani.

İşte bu ülkede yaşananlar Obama ve yönetimini çok kızdırdı. Bu mısırlıların interneti kapatıp özgürlükleri yerle yeksan etmelerinden duydukları hoşnutsuzluğu dile getiren bir açıklama yayınladılar. Hilary Clinton, iletişimin kısıtlanması ve polisin sert müdahalesinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Şimdi biraz da tarih dersine girelim: Mevcut ve eleştirilen devlet başkanı Hüsnü Mübarek emekli bir mareşal. Rusya’da pilotluk eğitimi almış ve İsrail’e karşı savaşmış. 1981 yılında, eski başkan Enver Sedat’ın öldürülmesiyle başkanlığa geldi. Ki Enver Sedat da Mısır kralına karşı darbe yapan generallerden biriydi.

Mısır 1952 yılından bu yana askeri devlet başkanları tarafından yönetiliyor. 1981 yılında Enver Sedat’ın suikaste kurban gitmesinden bu yana sıkı yönetimle idare ediliyor. Hüsnü Mübarek 1987, 1993, 1999 ve 2005 yıllarında sıkı yönetimin kısıtladığı muhalefete karşı seçim zaferleri kazandı. ABD 1980 öncesinde İsrail ile barış anlaşması imzaladığı için Arap Birliği’nden atılan Mısır’ı severdi. Sonrasında Filistin’e yakınlaşan ve bu yüzden Arap Birliği’ne tekrar alınan Mısır’a çok ısınamadı. Sonra Wikileaks her ülkeye söylediği kadar Mısırlı yöneticiler hakkında da birkaç şey söyledi, bir anda kıyamet koptu.

Bu kadar yazmamızın sebebi: Ülke çıkarlarına aykırı hareket ettiği ve bilgileri açığa çıkardığı için hakkında kadınları taciz davası açılan Wikileaks’e demediğini bırakmayan ABD, o belgelere erişimin kısıtlandığı ülkeye bu yaptığınız demokrasiye sığmaz diyor. Sanki ülkede yeni darbe olmuş, sanki bir tane olsun demokratik seçim yapılmış gibi…