Mobil bankacılık gelişmekte olan ülkelere yarayacak

Boston Consulting Group’un yaptığı bir araştırmanın sonuçlarına göre, mobil finansal servislerin 10 yıl içinde gelişmekte olan ülkelerdeki 2 milyar insanın hayatını canlandırması bekleniyor. Araştırmaya göre söz konusu servislerin, toplum içindeki finansal farklılıkların 2020’ye kadar yüzde 5 ile 20 arasında azalacağı öngörülürken, Pakistan’da GSYİH’yi yüzde 3 oranında potansiyel bir artışa götürmesi bekleniyor.

Finansa kolay erişimin girişimciliği, yeni iş olanaklarının ve alanlarının önünü açması bekleniyor. Norveçli telekom şirketi Telenor’un raporuna göre mobil finansal servislerin kullanımının Pakistan, Bangladeş, Hindistan, Malezya ve Sırbistan önemli bir gelişme sağladığını vurguluyor.

Gelişmekte olan ülkelerde nüfusun yüzde 72’sinin banka ya da kredi kartlarına erişimi yok. Telenor, Vodafone, Orange ve MTN gibi telekom şirketlerinin Asya ve Afrika’da mobil ödeme sistemlerine yatırım yaptığı şu günlerde, bölgedeki tüketicilerin ödeme yapma ve para biriktirme, kredi ve sigorta paketleri gibi ürünlerden cep telefonları aracılığıyla faydalanabilecekleri belirtiliyor. Mobil finansal servislerin ani ekonomik çalkalanmalar ve sağlıkla ilgili acil durumlarda da çok işe yarayacağının altı çizilliyor.

Kenya’da Safaricom’un UAP sigorta şirketi çiftçileri hasat zamanındaki aksaklıklara karşı sigortalıyor. Telenor’un Pakistan’daki faaliyetleri sonucu 167,2 milyon dolarlık para transferi hacmine ulaşıldığı gözlemleniyor.

Telenor’un CEO’su Jon Fredrik Baksaas durumu: “Mobil finansal servisler, gelişmekte olan ekonomilerde finansal ilerleme ve sosyal gelişimi pekiştirecek çok önemli bir unsur.” şeklinde yorumluyor.