OpenAI CEOsu Altman neden atıldı?

OpenAI, yapay zekanın makus tarihini değiştirmek için yola çıkmış firmaların başında geliyor. 2015 yılına kadar yapay zeka ulaşılmaz bir hedef gibi gözüküyordu. Bunu erişilebilir yapmak için OpenAI kuruldu. Peki nasıl yapıldı? Birkaç iyi adam birkaç iyi şirketle bir araya geldiler ve bunu kurdular.

Aradan 8 yıl geçti ve şirket müthiş bir yere geldi. Yapay zekanın bayrağına dönüştü. Herkes onu konuşmaya başladı ve daha da acayibi bir milyar dolar kar getirmesi muhtemel hale dönüşen bir trilyon dolarlık potansiyeli olan bir yapıya büründü.

Ama sonra bir anda gündeme şirketin en tepesinde bulunan, üstelik kurucusu olan iki kişinin işinden atıldığı konusu düştü. Şoke oldu herkes. Sizin olmamanız için neler olup bittiğini size kolaylaştırılmış sürümüyle anlatayım…

Sam Altman diye biri…

OpenAI, yapay zeka araştırmaları ve gelişmeleri üzerine odaklanmış bir şirket olarak, Sam Altman, Elon Musk, Greg Brockman, Ilya Sutskever, Wojciech Zaremba ve John Schulman gibi teknoloji ve girişim dünyasının önde gelen isimleri tarafından kuruldu. Musk’ı zaten dünya alem biliyor. Altman ise değişik bir adam. 1985 doğumlu. O da Harvard okurken sıkılıp bırakanlardan… Bir mobil uygulama yapıp onu 43 milyon dolara satarak herkes tarafından merakla takip edilmeye başlanan biri.

Bu başarıların ardından Y Combinator isimli bir şirkete katılıyor. Bu şirket de neyin nesi demeyin. Aslında girişimleri sırtlanan ve onlara inanılmaz değer katan bir şirket bu. Bunda da Sam Altman’ın inanılmaz katkıları oluyor. Değer yarattığı şirketlerin arasında Airbnb, Dropbox, Stripe, Reddit, Coinbase var. Dokunduğu şirketlerin toplam değeri yüz milyarlarca dolara doğru gidiyor.

Bu başarılarla birlikte elbette dünyanın en afilli yapay zeka şirketi kurulacak dediklerinde onu hem hissedar hem de CEO olarak alıyorlar. O da hoplaya zıplaya gidiyor zaten. Kankası, Y Combinator ile değer kattığı Stripe’ın kurucusu Greg Brockman da onunla bu işe giriyor.

Kar etmeyen karlı şirket

Baştaki OpenAI yaklaşımı çok farklı: Kar amacı gütmeyen bir şirket kurup dünyada yapay zekanın herkes tarafından erişilebilir hale gelmesi gibi bir bakış açısı var. Aynı dünyadaki herkese temiz su ve eşit seviyede eğitim gibi. Ki yapay zekanın doğru biçimde gelişmesi dünyada birçok şeyi yoluna sokacak diye düşünüyor herkes.

Gerçekten de çok başarılı oluyor şirketin ilk yaptıkları. Ortaya çıkan sonuçlar kimi noktalarda beklenenin de üstüne çıkıyor. Hatta ötesine geçiyor. Bundan para kazanabilir mi acaba diye düşünürken ortaya çıkan sonuçlar çok da güzel kazanabileceğini gösteriyor. Diyorlar ki bize yatırılan paranın 100 katına kadar para kazanacaksak kazanalım. Daha fazlasını kazanmayalım… Ve şirket Sam Altman’ın yönlendirme ve becerileriyle para kazanma yoluna doğru giriyor. Gelen sonuçlar daha da iyi olabileceğini gösteriyor.

Sonra Türkiye saatiyle bir akşam vakti, OpenAI blog sayfalarına “Biz Sam Altman’ı attık yaa” tadında bir yazı düşüyor. Herkes şoke oluyor. OpenAI yönetim kurulu diyor ki “Bay Altman’ın yönetim kuruluyla olan iletişiminde tutarlı bir şekilde samimi olmadığı ve bu durumun kurulun sorumluluklarını yerine getirme kabiliyetini engellediği sonucuna vardık. Yönetim kurulunun artık onun OpenAI’ye liderlik etmeye devam etme becerisine güveni yok”…

Herkesi alıyor bir merak: Yönetim kurulunun güvenini bu kadar kaybedecek ne yapmış olabilir bu adam? Çaldı mı, çırptı mı? Bir aile şirketinin CEOsunu atıyor bile olsanız bundan daha çok detay verilir… Ayrıca samimiyetsizlik de neyin nesi? Bilinen kavramlar üstünden konuşmuyoruz sanki…

Bu arada yönetim kurulu eli değmişken Greg Brockman’ı yönetim kurulu başkanlığından aldı.

Ilya Sutskever diye biri…

Yönetim kuruluna bakalım: OpenAI’nin yönetim kurulu, OpenAI baş bilim adamı Ilya Sutskever, bağımsız direktörler Quora CEO’su Adam D’Angelo, teknoloji girişimcisi Tasha McCauley ve Georgetown Güvenlik ve Gelişen Teknoloji Merkezi’nden Helen Toner’dan oluşuyor.

Söylentilere göre konu tamamen Ilya’dan başlıyor. Kim bu Ilya Sutskever, yapay zeka alanında önemli bir figür ve OpenAI’nin kurucu ortaklarından biri. Doktora çalışmaları sırasında derin öğrenme ve yapay sinir ağları üzerine odaklanmış. Google’ın yapay zeka araştırma ekibi Google Brain’de çalışmış. Burada, yapay zeka ve derin öğrenme teknolojilerinin gelişiminde önemli rol oynamış.

Söylentilere bakılacak olunursa Sutskever, Altman’ın ipini çekmek için ortalığı alevlendiriyor. Sebebi ise yine söylentilerden alalım: Çünkü Bu şirketi kar amacı güden bir yapıya getirmek istiyorlar. Ve Sutskever kar istemiyor, hızlı büyüme istemiyor, ihtiyatsız atılmış adımlar istemiyor ve tabi ki istediğini yapabilmeyi istiyor.

Her ne sebeple yapılmış oyursa olsun, koca şirketin CEO ve yönetim kurulu başkanını öyle dakikalar öncesinde haber vererek şutlayamazsınız. Bir de tabi işin içinde Elonh Musk’ın verdiği çok büyük para var, sonrasında Microsoft’un verdiği çok daha büyük para var. Bu büyük şirketler haklarını öyle kolay kolay yedirirler mi görmek lazım.

OpenAI çalışır durumda olmalı. Bu kadar ilerlemiş ve tıkır tıkır çalışan bir şeyi çöpe atamayız…